Wat moet er gebeuren met de Andreaskerk in Groessen? Zeker is dat de ‘kathedraal van de Liemers’ de deuren in de nabije toekomst gaat sluiten. Dat heeft het bisdom besloten. Maar wat wordt de nieuwe bestemming en kan het gebouw behouden blijven voor de gemeenschap? Een speciale kerngroep buigt zich hier over. Met dank aan de Liemerse Uitdaging en Notariaat Duiven Westervoort is de kerngroep omgevormd tot stichting.
De Stichting Herbestemming Andreaskerk Groessen bestaat uit een groep van zes vrijwilligers uit het dorp die zich inzetten voor de toekomst van de Andreaskerk. Het ultieme doel is het kerkgebouw voor het dorp Groessen maar ook voor de Liemers te behouden. Met een bestemming waarmee het gebouw kan blijven bestaan als beeldbepalend dorpsgezicht en behouden blijft voor de bewoners uit onze regio. De stichting betrekt daarom de Groessense inwoners bij het maken van plannen. Zo denkt een klankbordgroep actief mee.
“Als kerngroep hadden we geen formele status en geen budget”, vertelt voorzitter Pieter-Jan Buhler. “Wij, de vertegenwoordigers van die lokale gemeenschap, willen een deskundig en ervaren onderzoeksbureau een plan laten maken voor de Andreaskerk. Dat plan hebben we nodig om een beter beeld te krijgen van de mogelijkheden en ook om een document met enige zeggingskracht te hebben richting politiek en geïnteresseerde verenigingen en ondernemers. Als stichting is het eenvoudiger om fondsen te werven. Ook kan de stichting het formele gesprek voeren met parochiebestuur, bisdom, gemeente, provincie en geïnteresseerde participanten.”
De kersverse stichting is blij met de match van De Liemerse Uitdaging met Notariaat Duiven Westervoort. En met notaris Jan van Swetselaar. “Inmiddels hebben we samen met de benodigde handtekeningen gezet en kunnen wij als stichting verder.”
Op de foto voor de kerk het bestuur van de Stichting Herbestemming Andreaskerk. Vanaf links Sjoerd Geurts, Pieter-Jan Buhler, Diana de Kroo, John Aaldering, Ineke Knuiman en Theo Nass. Op de foto na het zetten van de handtekeningen vanaf links Pieter-Jan Buhler, notaris Jan van Swetselaar en John Aaldering.