Net als vele gemeenten in de Achterhoek en Liemers ontsnapten ook Didam, Loil en Nieuw-Dijk niet aan de gruwelijkheden van de Tweede Wereldoorlog. Toen de dorpen op 3 april door de Canadezen werden bevrijd, heerste er uiteraard vreugde, maar was er ook veel verdriet om de 38 oorlogsslachtoffers en de grote materiële schade die de Duitsers en geallieerden hadden aangericht.
Zeventig jaar na de bevrijding wordt er de komende weken in de voormalige gemeente Didam dan ook uitgebreid stilgestaan bij deze gebeurtenissen. Zo houden de Oudheidkundige Vereniging Didam (OVD) en het Oranjecomité in samenwerking met onder andere de Marktvereniging Didam en Kring Montferland verschillende activiteiten die de herinneringen aan de oorlog levend houden.
Van 20 april tot en met 12 mei door de OVD een expositie over de oorlog en bevrijding ingericht in de centrale hal van Meulenvelden. “De expositie wordt maandag 20 april om 13.30 uur geopend door burgemeester Ina Leppink”, vertelt voorzitter Theo te Wil van de OVD. “Daarbij bieden we haar het eerste exemplaar van ons jaarboek aan, een special over de Tweede Wereldoorlog.” De verkoop van de boeken start vrijdag 24 april, een dag na de jaarvergadering van de OVD.
Aan de expositie wordt een scholenproject gekoppeld. Op school en in Meulenvelden krijgen leerlingen uit de groepen 7 en 8 van de basisscholen in de voormalige gemeente Didam aan de hand van de foto’s en verhalen een duidelijk beeld van wat er zich ook in hun dorp heeft afgespeeld in de Tweede Wereldoorlog.
Bevrijdingsdag
Op maandag 4 mei herdenkt Didam traditioneel de doden. Bevrijdingsdag, 5 mei, begint ’s morgens met het ontsteken van het bevrijdingsvuur bij het oorlogsmonument op het Lieve Vrouweplein. “Dit vuur wordt ’s nachts vanuit Wageningen door een groep atleten van triathlonvereniging Triathliem naar Didam gebracht”, zegt Pieter Jan van den Berg, voorzitter van Stichting Oranjecomité Didam. “De ongeveer veertig kilometer van Wageningen naar Didam worden door de Triathliemers hardlopend met vlam afgelegd.”
Dat vuur wordt ’s avonds weer opgepakt als rond 19 uur de bevrijdingsoptocht door het centrum van Didam begint. De tocht, georganiseerd door het Oranjecomité, start op het plein voor de Mariakerk en eindigt om ongeveer 19.30 uur bij de markthal. Hier vindt een officieel programma van ongeveer een uur plaats, gevolgd door een vendelhulde en optreden van The Highland Valley Pipes.
Bijdrage: Natasja Scheerder