De Liemerse Stichting SENT houdt op te bestaan. De komende weken zullen de bedrijfsactiviteiten worden afgebouwd. De deelnemers zijn maandag 4 januari geïnformeerd. Naar verwachting gaat de deur eind januari definitief in het slot.
SENT is een reïntegratiebedrijf in Babberich, dat werkt volgens een onconventionele aanpak. Werken en praktische coaching worden gecombineerd met het bieden van ondersteuning bij het maken van een CV en het solliciteren naar een baan. SENT zoekt ook naar vacatures. De deelnemers worden in een vaste structuur geobserveerd en begeleid door professionals.
Zeven gemeenten in de Liemers en de Achterhoek maken van de dienstverlening van SENT gebruik door mensen met een bijstandsuitkering door te sturen naar het bedrijf. SENT ontvangt geen gemeenschapsgeld en geen subsidie.
De reden dat de bedrijfsactiviteiten binnenkort moeten worden beëindigd, is het ontbreken van kapitaal om te investeren om een benodigde professionaliseringsslag te kunnen maken. Oprichter, eigenaar en directeur Pieter Bisselink kan niet nog méér eigen geld in de onderneming steken. Gesprekken met potentiële investeerders hebben tot dusver nog niets opgeleverd.
De gesprekken over een mogelijke herfinanciering worden ondertussen onverminderd voortgezet. Daarom sluit Bisselink een doorstart niet uit. Er is een kleine twee ton nodig om de noodzakelijke professionaliseringsslag die de Westervoorter voor ogen heeft, uit te voeren.
Pieter Bisselink richtte SENT (‘Samen Een Nieuwe Toekomst’) op in 2012. Het kostte hem aanvankelijk moeite gemeenten te overtuigen van het bijzondere van zijn aanpak, maar langzaam maar zeker slaagde hij daar toch in. Mede omdat hij successcores kan overleggen. Afgelopen jaar hebben 51 deelnemers een betaalde baan gevonden. Zelfs in de laatste week van 2015 zijn daar nog twee deelnemers bijgekomen.
Dat het nu toch niet lukt het bedrijf op een gezonde manier te laten voortbestaan, maakt Pieter Bisselink ‘teleurgesteld en verdrietig’. “Aan het concept ligt het niet. Heel veel mensen, en niet de minsten, zijn ervan overtuigd dat we werken met een gouden formule om mensen weer aan het werk te helpen. Daarom blijf ik ook hopen op die ene investeerder die ons verder helpt. Ik garandeer iedereen dat het geld dat erin wordt gestoken, geen weggegooid geld is. Van SENT kan een gezond, renderend bedrijf worden gemaakt.”
De wethouders van de gemeenten met wie SENT zaken doet zijn kort voor kerst geïnformeerd over de aanstaande sluiting, evenals de medewerkers van het bedrijf en de opdrachtgevers. Maandagochtend 4 januari kregen de deelnemers aan het project de informatie over de op handen zijnde bedrijfsbeëindiging. De verwachting is dat ze de komende weken als het bedrijf wordt ontmanteld aan het werk blijven totdat alle opdrachten zijn afgerond.
Pieter Bisselink kan het nog nauwelijks geloven dat zijn droom uiteenspat. “We helpen mensen terug te keren in de samenleving. De gemeenten zijn meer dan tevreden, onze opdrachtgevers zijn tevreden en we hebben geen schulden. Toch moeten we stoppen. Het is dood- en doodzonde.”
Op de foto Pieter Bisselink: “Het is dood- en doodzonde.”
Foto: Sent
Als FNV UG hopen we zeker niet op een doorstart.
Gelukkig dat dit er niet meer is.