donderdag, januari 2, 2025
No menu items!
Liemers Actueel is vernieuwd
HomeDoesburgStabat Mater van Pergolesi in Grote of Martinikerk Doesburg

Stabat Mater van Pergolesi in Grote of Martinikerk Doesburg

Op zondag 7 oktober  a.s. voert het Luthers Bach Ensemble het Stabat Mater van Pergolesi uit in de Grote of Martinikerk te Doesburg.

De beginregel van een gedicht dat rond 1300 werd geschreven, luidt: ‘Huilend stond de moeder aan de voet van het kruis’. Deze regel heeft vele componisten geïnspireerd tot een muzikale vertolking ervan.

Het ‘Stabat mater’ (De moeder stond) is een van de beroemdste Latijnse gebeden die uit de Middeleeuwen zijn overgeleverd. Als gebed was deze tekst al sinds de eertiende eeuw wijd verspreid.

Dit Stabat Mater van  Pergolesi behoort tot de meest bekende van de Europese muziekgeschiedenis en is een van de mooiste en indringendste muziekstukken van de eligieuze muziek.

De Italiaan Giovanni Battista Pergolesi (1710-1736) werd geboren als zoon van een schoenmaker. Als twaalfjarige werd hij door een weldoener naar Napels gestuurd om er muziek te kunnen studeren.

Pergolesi, die viool en orgel speelde, werd bekend door zijn komische opera’s, waarvan La Serva Padrona (De bazige meid) nog regelmatig uitgevoerd wordt. Pergolesi leed al op jonge leeftijd aan tuberculose. Toen hij zijn einde voelde naderen, zocht hij onderdak in een klooster. Daar ontstond zijn beroemde Stabat Mater.  Het slotduet schreef hij toen hij op zijn sterfbed lag.

Pergolesi schreef het werk voor twee stemmen, alt en sopraan  (of hoge mannenstemmen), strijkers en orgel. Later is er een koor en orkest aan toegevoegd.

Het werk vertolkt diepe emoties. Van een aangrijpende schoonheid is het begin waarin de met elkaar vervlochten stemmen van sopraan en altus het verdriet van Maria uitdrukken. Het verdriet van een moeder om haar gestorven zoon. Door heel het stuk klinken deze muzikaal vertolkte emoties, maar het Stabat Mater eindigt vreugdevol met Paradisi Gloria, de glorie van het paradijs.

Het Luthers Bach Ensemble is langzamerhand vaste gast in de Grote of Martinikerk in Doesburg.

In de afgelopen jaren voerde dit ensemble hier o.a. de Matthäus- en de Marcus Passion uit. Op 22 september j.l. voerde het met groot succes Händel’s Alexander’s Feast uit.

Sinds de oprichting beschikt het LBE over een professioneel barokorkest, geformeerd rond een kern van buitengewoon goede instrumentalisten en vocale solisten. Muzikaal leider is Tymen Jan Bronda. Topdirigenten als Ton Koopman, Jos van Veldhoven en Peter Dijkstra hebben in de afgelopen jaren hun medewerking verleend.

Solisten in dit concert zijn Judith Pranger (sopraan) en Robert Kuizenga (countertenor)

Zondag 7 oktober a.s.  in de Grote- of Martinikerk te Doesburg om 15.00 uur.

Toegang € 17,50 en voor donateurs van StiDoMu € 15,00.

Voor en na het concert is er gelegenheid voor een drankje.

Nadere informatie is te vinden op de website www.stidomu.nl waar ook kaarten voor de concerten zijn te bestellen.

OOK INTERESSANT?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertenties -
 De nieuwe brochure van Kunstwerk! is uit.
 TV beugels of audio beugels kopen? Dat doe je bij de TV beugel Specialist!
 Film brengt een gevoel over

Meest gelezen

Nieuwste reacties