Natuur Actief organiseert op dinsdag 15 mei 2018 bij partycentrum de Schipperspoort, Dorpsdijk 30, Lobith een lezing over invasieve exoten. Voorafgaand aan de lezing gaan we hier zelf naar op zoek. Kosten: € 3,00
Het is verstandig stevige schoenen en een lange broek aan te trekken vanwege de ruige begroeiing.
We verzamelen vanaf 19:15 uur op het parkeerterrein van de Schipperspoort in Lobith. Om 19:30 uur trekken we, onder leiding van Wilfred Reinhold, voorzitter Platform Invasieve Exoten, de Geuzenwaard in voor een excursie van ongeveer 75 minuten. In dit beschermde natuurgebied, een oude Rijnstrang met omringende landbouwgronden van ongeveer 40 hectare, gaan we op zoek naar de daar aanwezige invasieve exoten.
Maar wat zijn dat eigenlijk “invasieve exoten”?
Nederland zit vol met exoten, die per ongeluk of expres vanuit het buitenland zijn ingevoerd. Veel van die plant- en diersoorten leveren weinig problemen op en sommige zijn zelfs zeer geliefd, zoals het konijn, de aardappel en de tomaat.
Maar er zijn ook uitheemse dieren, planten en micro-organismen die door menselijk toedoen in een nieuw gebied terechtkomen en die daar, door vestiging en verspreiding, risico’s en schade opleveren. Denk bijvoorbeeld aan dieren, zoals de tijgermug, de rode Amerikaanse rivierkreeft, de halsbandparkiet en de wasbeer maar ook planten zoals de Japanse duizendknoop, de reuzenberenklauw en de springbalsemien.
Terug bij het partycentrum zal Wilfred Reinhold dieper ingaan op de vraag wat invasieve exoten precies zijn en hoeveel er in Nederland voorkomen. Hoe ze hier worden geïntroduceerd en wat voor risico’s en schade ze opleveren en wat er tegen gedaan kan worden. Tussendoor zullen diverse specifieke soorten de revue passeren.
Op de foto ziet u een Japanse duizendknoop.