donderdag, december 26, 2024
No menu items!
Liemers Actueel is vernieuwd
HomeAlgemeenSamen tegen kindermishandeling

Samen tegen kindermishandeling

Jaarlijks worden er naar schatting bijna 119.000 kinderen in Nederland het slachtoffer van mishandeling. Wanneer een kind te maken krijgt met een situatie – en of handelen, waarmee zijn veiligheid – en of ontwikkeling niet gewaarborgd wordt, spreken wij van kindermishandeling. Niet alleen lichamelijk geweld valt onder kindermishandeling, maar ook psychische mishandeling, lichamelijke en emotionele verwaarlozing en seksueel misbruik. Om toekomstige beroepsprofessionals hiervan bewust te maken hebben ervaringsdeskundige Inge Witjes en het Astrum College hun handen ineen geslagen.

De studenten van de opleiding (Gespecialiseerd) pedagogisch werk kregen vanuit het Astrum College in Velp les over hoe zij kunnen handelen volgens de Meldcode Huiselijk geweld en Kindermishandeling, wanneer zij – en of hun collega’s bij kinderen vermoedens hebben van kindermishandeling – en of huiselijk geweld. Na interessante gastlessen van Veilig Thuis en de Raad voor de Kinderbescherming kregen de studenten een mooie, inspirerende en persoonlijke gastles van Inge Witjes, waarin zij haar ervaringsverhaal deelde.

Inge vertelde integer, subtiel en niet te gedetailleerd hoe zij als meisje uit het Gelderse Giesbeek probeerde te overleven tijdens de fysieke en psychische mishandelingen, het incest en het verlies van haar moeder. Inge vertelde dat zij als kind de verwachting had dat ‘haar echte ouders haar op een dag op kwamen halen op de momenten dat zij de mishandelingen onderging.’ Ook besprak zij hoe zij als kind hoop bleef houden toen zij zich in de meest nare situaties bevond. Inge benadrukte dat wanneer er sprake is van kindermishandeling – en of huiselijk geweld dit altijd vanuit onmacht plaatsvindt en hoe het verwerkingsproces bij haar plaats heeft gevonden, waardoor zij de persoon is geworden die zij nu is en haar verhaal kan delen.

De studenten gaven aan dat zij het heel bijzonder en inspirerend vonden dat Inge zo persoonlijk en krachtig haar verhaal met hen wilde delen. Eén studente gaf aan dat zij enorm besefte dat het verhaal van Inge ‘maar tien minuten fietsen vanaf mijn huis’ heeft plaatsgevonden. Hier werd een ieder stil van. Na afloop kregen de studenten allemaal Inge haar zelfgeschreven boek; ‘Schijnwereld’ als cadeau mee naar huis, zodat zij haar verhaal nog verder konden lezen en door konden geven aan andere professionals in het werkveld van de kinderopvang. Dit met als doel om meer (beginnend) beroepsprofessionals bewust te maken van de signalen van kindermishandeling – en of huiselijk geweld en hiermee ieder kind samen te kunnen ondersteunen.

Naast dat het voor (beginnend) beroepsprofessionals zeer belangrijk is om te weten hoe te handelen bij vermoedens en signalen van kindermishandeling – en of huiselijk geweld is dit voor iedere burger belangrijk. Dit omdat kindermishandeling – en of huiselijk geweld in elke bevolkingsgroep voorkomt. Voor advies kan een ieder (anoniem) contact opnemen met Veilig Thuis 0800-2000.

OOK INTERESSANT?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertenties -
 De nieuwe brochure van Kunstwerk! is uit.
 TV beugels of audio beugels kopen? Dat doe je bij de TV beugel Specialist!
 Film brengt een gevoel over

Meest gelezen

Nieuwste reacties