Rinoceros Groessen: het begon met blues en Grolsch
Een stuk van de verbrande deur van Jongerensoos Rinoceros in Groessen. Het bijzondere voorwerp is te vinden in Kunstwerk! Liemers Museum. Samen met jubileumboekjes, krantenknipsels en foto’s zijn dit de stille getuigen van bijna 48 jaar Rinoceros.
Het begin
Groessen 1970. In het dorp en omgeving is er voor jongeren die houden van een lekker stukje muziek geen uitgaansgelegenheid. Een paar jongeren uit Groessen, liefhebbers van bluesmuziek en fan van biermerk Grolsch, steken de koppen bij elkaar en het idee voor een blues soos is geboren. De naam is snel gevonden: ‘Blues Soos Rinoceros’. De neushoorn (rinoceros) is een stoer beest en de blues is stoere muziek, dat past goed bij elkaar! De eerste avond van Blues Soos Rinoceros is op Paaszaterdag 4 april 1970 in het zaaltje van Dora Nass naast de kerk.
Houten gebouw
Lang blijft Rinoceros niet in het zaaltje. Al vrij snel verhuist de soos naar een houten gebouw aan ’t Straatje. Er komt een echte geluidsinstallatie en bierhandel Grolsch zorgt voor een heuse Grolsch tap. Vaste bezoekers kunnen ‘lid’ worden. Het eerste optreden van een bluesband is meteen een succes. De wekelijkse avonden met dj en lp’s worden daarom afgewisseld met liveoptredens van (blues)bands. Het houten gebouw staat in het weiland naast het kerkhof. Geen last van klagende buren dus. Dat komt goed uit, want de volumeknop gaat vaak fors omhoog.
In het gebouwtje schrijft Rinoceros geschiedenis: swingende bluesmuziek, goede bands, het goedkope Grolsch biertje, de gezellige ontmoetingen én de relaxte sfeer. Jongeren uit Groessen en wijde omgeving komen hiervoor naar Rinoceros. Het levert mooie vriendschappen en liefdesrelaties op. Dit alles maakt de blues soos uniek waardoor ze de concurrentie aankan met de nieuwe discotheken in de omgeving. De jaren erna verdwijnen de discotheken, maar Rinoceros blijft.
Wat niet blijft, is het houten gebouw. Het wordt gesloopt voor woningbouw en Rinoceros moet op zoek naar andere ruimte. Op zaterdag 1 september 1979 opent de soos haar deuren in het nieuwe gebouw aan het Sint Isidorusplein. Vlak ervoor stijgen in Groessen zwarte rookpluimen op. Het vertrouwde houten gebouwtje dat is verlaten, staat in brand. Een oud ‘Rinoceros tijdperk’ gaat letterlijk in rook op, terwijl op hetzelfde moment een nieuw ‘Rinoceros tijdperk’ wordt geopend. Een stukje van de verbrande deur is bewaard en ligt dus in het museum.
Nieuwe koers
Met het nieuwe onderkomen, gaat gedeeltelijk ook het roer om. Het bestuur heeft oog voor verandering en gaat mee met de tijd. De naam wordt gewijzigd in ‘Jongerensoos Rinoceros’. De blues blijft, maar wordt afgewisseld met de ‘betere’ hitparademuziek. Ieder lustrum wordt steevast gevierd met optredens van bekende bands. Er komen nieuwe activiteiten bij. Het onderkomen krijgt in de loop van de jaren regelmatig een nieuwe kleur of een andere aanpassing. Maar Rinoceros behoudt haar unieke karakter.
In al die jaren is het motto: ‘voor jongeren, door jongeren’. Rinoceros is nog steeds voor veel jongeren uit Groessen en omgeving dé uitgaansgelegenheid. Een uitgaansgelegenheid voor jongeren met goede muziek (op draaitafel en van bands), een laagdrempelige prijs voor entree en bier, goede gesprekken in een gezellige en relaxte sfeer. De vrijwilligers zijn nog steeds een groep enthousiaste jongeren die zich volop inzet voor deze soos.
Irma de Theije
Deze serie is een initiatief van De Liemers Helemaal Goed. Met medewerking van Kunstwerk! Liemers Museum en gesteund door Rabobank Arnhem en Omstreken. Via vlogs en verhalen geven we op deze wijze een gezicht aan de geschiedenis van de Liemers. Foto’s: Kunstwerk! Liemers Museum.
Hoofdfoto: De verbrande deur van het Rinocerosgebouw. Foto Sjoerd Geurts
Derde foto: Oprichters en eerste bestuur: Vanaf links: Joop Willemsen, Gerard van Kerkhoff, Nico Willemsen, Jan Wiggers, Theo Willemsen, Fons Bloemberg, Hein (Henk) Katgert, Toon Rothengatter met hondje Rex.
tweede foto: Foto eerste houten gebouw
Vierde foto: Foto huidig gebouw