Help je mee, de peukenvervuiling in kaart te brengen? Dat vragen GoClean (uit Duiven) en Bernadette Hakken, Het Peukenmeisje. Op 10 juli waren ze al onderdeel van de succesvolle nationale peukenraap actie. Meer dan een half miljoen sigarettenfilters werden toen in enkele uren tijd van straat geraapt. En nu zijn deze Gelderlanders alweer volop bezig met de voorbereidingen voor een nieuwe en ambitieuze actie om de vervuiling door peuken aan te pakken.
Op 25 verschillende plekken door heel Nederland zullen 10 verschillende locaties onderzocht worden en daar kan iedereen aan meewerken die dat wil! Je hebt maar een half uur tijd per week nodig om mee te doen. Vanaf half september ga je op een vaste dag en ongeveer dezelfde tijd, 6 weken lang, in je eigen buurt peuken rapen. De plek die je schoon maakt is 100 m2 groot. Je registreert de peuken met behulp van Litterati, een smartphone app waar zwerfafval mee wordt vastgelegd. Weet je niet hoe dat gaat? Dan word je natuurlijk geholpen.
Er wordt onderzoek gedaan bij bushaltes, scholen (vanaf voortgezet onderwijs), parkeerplaatsen (alleen bij een supermarkt of in woonwijk), overheidsgebouwen, parkbankjes, recreatiegebieden, onverharde ontmoetingsplekken. Een echte uitdaging vormt nog het onderzoek naar peuken die in de riolering belanden: putten worden geopend om de laatste peuk boven water te krijgen!
Maar er wordt ook nog op vrij rustige plaatsen onderzoek gedaan, zoals op het trottoir van een rustige straat en in de berm langs een rustige weg. De onderzoeksgegevens die zo na 6 weken verzameld zijn zullen worden geanalyseerd. Go Clean maakt daar een rapport van, dat tegen het einde van het jaar aangeboden zal worden aan de Tweede Kamer.
In de tweede kamer komt er een debat om vast te stellen hoeveel geld de tabaksindustrie jaarlijks in Nederland bij moet gaan dragen aan het opruimen van al die zwerfpeuken. Het rapport van de peukenmonitoring zal daar een rol in gaan spelen. Dat de tabaksindustrie moet gaan betalen voor de opruimkosten staat al vast. Dat staat in artikel 8 van de Single Use Plastics Directive (SUPD) (de SUP-richtlijn) die door de Europese Commissie is opgesteld. Alleen hoeveel zij moeten gaan betalen moet nog beslist worden.
Wil je meehelpen? Stuur dan een e-mail naar peukenmonitoring@gmail.com