ANGERLO / LOIL – Door de samenwerking tussen coöperatie ZieDeZonSchijnt (ZDZS) en duurzaam energiebedrijf Pure Energie kunnen omwonenden mee-investeren in Zonnepark Bijvanck. Hierdoor kan 50 procent van het zonnepark eigendom worden van de omgeving. Het zonnepark is beoogd aan de voet van twee van de windmolens van Windpark Bijvanck in het gebied tussen Angerlo en Loil, in de gemeente Zevenaar.
Samenwerkingsovereenkomst coöperatie ZieDeZonSchijnt en Pure Energie
Omwonenden van Zonnepark Bijvanck hebben een energiecoöperatie opgericht: coöperatie ZieDeZonSchijnt (ZDZS). Deze coöperatie en Pure Energie hebben recent een samenwerkingsovereenkomst (SOK) getekend. Daardoor heeft Zonnepark Bijvanck nu twee initiatiefnemers: coöperatie ZDZS en Pure Energie.
50 procent van zonnepark lokaal eigendom
De insteek van de samenwerking is dat de coöperatie en Pure Energie op gelijkwaardige basis samenwerken. Dat betekent dat zij de investeringen en inkomsten gelijk verdelen en gezamenlijk besluiten nemen over het zonnepark. Zo wordt 50 procent van het zonnepark eigendom van de omgeving doordat omwonenden via de coöperatie kunnen mee-investeren in het zonnepark. Hiermee voldoet Zonnepark Bijvanck volledig aan het streven naar 50 procent lokaal eigendom in wind- en zonprojecten op land zoals opgenomen in het landelijke Klimaatakkoord.
Doe mee in het zonnepark via de coöperatie
Via ZDZS kunnen omwonenden mee-investeren in het zonnepark en zo voordeel hebben van het zonnepark. Hoe dit precies kan, wordt de komende tijd concreter vormgegeven door ZDZS. Zodra hier meer duidelijk over is, wordt dat gemeld via de nieuwsbrief van het zonnepark (aanmelden via www.zonneparkbijvanck.nl). Ook de coöperatie informeert omwonenden later over de mogelijkheden voor deelname en verdere opbouw van de coöperatie. Geïnteresseerden kunnen al wel contact opnemen met ZDZS via voorzitter Dirk de Jong en secretaris Jan Jaap Tiemersma. Zij zijn te bereiken via info@ziedezonschijnt.nl.
Stand van zaken en vervolgstappen Zonnepark Bijvanck
Het landschappelijk inpassingsplan – hoe komt het zonnepark eruit te zien? – van Zonnepark Bijvanck is inmiddels vergevorderd. Dit plan is opgesteld met dank aan adviezen en suggesties van de coöperatie en de werkgroep waaraan omwonenden deelnemen. Omwonenden gaven aan dat ze graag willen dat er iets wordt teruggebracht van het coulisselandschap zoals dat vroeger in dit gebied veel voorkwam. Ook vroegen zij aandacht voor de biodiversiteit. De gemeente Zevenaar heeft ook aandachtspunten meegegeven op het gebied van landschap en biodiversiteit. In het landschappelijk inpassingsplan is daar rekening mee gehouden. Er worden hagen, struweel, knotwilgen, natte en kruiden- en bloemrijke zones aangelegd in en rond het zonnepark, in de stijl van het coulisselandschap. Het landschappelijk inpassingsplan delen ZDZS en Pure Energie naar verwachting op korte termijn met de omgeving. Dit landschappelijk inpassingsplan is tevens de basis voor andere documenten die nodig zijn om een vergunning voor het zonnepark te kunnen aanvragen bij de gemeente Zevenaar. Als er ontwikkelingen zijn, melden ZDZS en Pure Energie dat onder andere via de nieuwsbrief over het zonnepark.
Locatie en omvang Zonnepark Bijvanck
Zonnepark Bijvanck is beoogd aan de voet van de twee oostelijke windmolens van Windpark Bijvanck, in het gebied tussen de dorpen Angerlo en Loil in de gemeente Zevenaar. De Didamse wetering begrenst het plangebied aan de zuidkant. Aan de noordkant wordt het plangebied begrensd door de Angerlose wetering. Het totale plangebied is 23 hectare groot, maar minimaal 25 procent van deze oppervlakte wordt gebruikt voor landschappelijke en natuurlijke maatregelen.
Circa 8 procent van totale elektriciteitsverbruik in Zevenaar
Een zonnepark van deze omvang wekt naar verwachting circa 17 miljoen kilowattuur (kWh) per jaar
op. In de gehele gemeente Zevenaar werd in 2019 circa 217 miljoen kWh verbruikt. Het beoogde
zonnepark kan dus naar verwachting circa 8 procent van het huidige elektriciteitsverbruik in de
gemeente duurzaam opwekken.
Een van de grootste projecten voor cable pooling in Nederland
Doordat het zonnepark kan worden aangesloten op de netaansluiting van het windpark, kan op deze locatie meer duurzame elektriciteit worden opgewekt en terug geleverd aan het net zonder veel extra elektriciteitskabels aan te leggen. Dit heet cable pooling en draagt eraan bij dat de kosten voor de energietransitie wordt beperkt. De combinatie van de vier windmolens en het zonnepark is voor zover bekend een van de grootste projecten op het gebied van cable pooling in Nederland.