dinsdag, februari 25, 2025
No menu items!
Liemers Actueel is vernieuwd
Home Blog

Geslaagde cursisten bij computercursus Klik&Tik

Zes weken achter elkaar volgden zes deelnemers in Bibliotheek Didam de gratis computercursus Klik&Tik. Vandaag was de laatste cursusdag en werden de behaalde diploma’s uitgereikt.

In de cursus werken deelnemers in hun eigen tempo aan verschillende programma’s. Via een online omgeving met video’s, uitleg, tips én oefeningen leren deelnemers meer over een onderwerp dat zij zelf kiezen. Zo kunnen ze (beter) leren werken met smartphone, tablet of computer. Daarnaast zijn er programma’s over leuke en handige websites, online veiligheid en social media.

Klik&Tik bestaat uit 6 bijeenkomsten van 2 uur. De nieuwe reeks begint weer op maandag 12 mei in Bibliotheek ’s-Heerenberg (13.30-15.30 uur) en op vrijdag 16 mei in Bibliotheek Didam (10.00-12.00 uur). Aanmelden kan in de bibliotheek, telefonisch via 0316-221184 of per mail naar activiteiten@bibliotheekmontferland.nl. Iedereen is welkom bij deze gratis cursus, je hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek. Ook oud-deelnemers zijn van harte welkom.

Iedere vrijdagochtend van 10.00-12.00 uur is er een inloop van Klik&Tik. Mensen met vragen over de computercursussen en workshops van de Bibliotheek kunnen daar terecht. Ook oud-deelnemers die onder begeleiding verder willen oefenen zijn van harte welkom.

Loo telt af naar twee oergezellige carnavalsweekenden

Carnavalsvereniging De Nathalzen (Loo) maakt zich op voor het carnaval. Aanstaande zaterdag (22 februari) barst het feest los met het Gekostumeerd Bal. Een week later staan het Jeugdcarnaval en Blauwe Maondag op het programma. Het Loose carnaval, dat wordt aangevoerd door prins Toon en prinses Marjon, vindt plaats in schuttersgebouw Willem Tell.

Traditiegetrouw openen De Nathalzen het carnaval een week vóór het gebruikelijke carnavalsweekend. Het Gekostumeerd Bal (zaterdag 3 februari, aanvang: 20.11 uur) is de oergezellige carnavalsavond met de muziek van Dreamcast. In de pauzes van deze topformatie klinken de beste carnavalskrakers en feestplaten waarop feestgangers op social media hebben gestemd.

De zaal is tijdens het Gekostumeerd Bal extra sfeervol aangekleed, onder meer met een verlichte dansvloer. En uiteraard trekken alle bezoekers hun mooiste kostuum uit de kast. Het kledingthema van de avond is: ik vind er geen bal aan. Degenen die hier met hun kostuum het beste op inspelen, vallen in de prijzen. De entree voor leden van De Nathalzen is gratis, niet-leden hebben toegang voor 12,50 euro.

Bevestiging Bustoer
Het Gekostumeerd Bal is ook het moment om de plaatsen voor de Bustoer (op carnavalsdinsdag) te bevestigen. Degenen die zich online hebben opgegeven, kunnen de kosten tijdens het Gekostumeerd Bal voldoen. Voor leden zijn de vervoerskosten 10 euro (inclusief een broodje), voor niet-leden 20 euro (ook inclusief een broodje). Er zijn nog slechts enkele busplaatsen beschikbaar. Opgeven kan per e-mail: info@nathalzenloo.nl.

Jong en oud
Een week later is er het echte carnavalsweekend. Op vrijdagochtend 28 februari brengen De Nathalzen een bezoek aan het Zottenhok, de tot feestlocatie omgetoverde gymzaal van de Bernadetteschool in Loo. In de middag gaat de vereniging door naar Woonzorgcentrum Thuvine in Duiven, waar carnaval wordt gevierd met alle bewoners. Samen met De Deurdreiers uit Groessen is een feestelijk programma voorbereid.

Jeugdcarnaval
Carnavalszaterdag (1 maart) staat bij De Nathalzen in het teken van het Jeugdcarnaval. Onder aanvoering van jeugdprins Dex, jeugdprinses Julia, jeugdadjudant Siep en hofdame Isa nemen de Loose jongeren het schuttersgebouw over. Om 13.11 uur is er een jeugdoptocht en aansluitend is er feest in de zaal. Williams Music Express zorgt voor de muziek en er zijn optredens van scholieren tijdens Loo’s Got Talent. De entree is gratis voor leden en iedereen tot 18 jaar. Voor de rest is de toegangsprijs 5 euro.

Blauwe Maondag
Op Blauwe Maondag (3 maart) verandert Loo in een trefpunt voor carnavalsvierders uit de verre omgeving. De dag begint vroeg (9.30 uur) met een gratis ontbijt voor optochtdeelnemers en feestvierders op het buitenplein. Om 11.11 uur klinkt het startschot van de optocht waarvoor reeds vele inschrijvingen zijn binnengekomen. Liefst vier dweilorkesten maken de stoet extra sfeervol. Aansluitend is er groot feest in en om de zaal met deejay en entertainer Robert Pouwels als muzikale motor. In de loop van de dag volgt er nog een verrassingsoptreden. De entree is voor iedereen gratis.

Bustoer
De Nathalzen sluiten het carnaval op dinsdag (4 maart) af met de Bustoer, die ditmaal langs gezellige feestlocaties in Rheden, Westervoort, Ooy en Oud-Zevenaar gaat. De Bustoer begint bij schuttersgebouw Willem Tell. Vanaf 10.00 uur zijn de deuren geopend, uiterlijk 10.45 uur is het vertrek. Gelet op de grote animo verzoeken we iedereen op tijd aanwezig te zijn voor de finale registratie.

Ontdek techniek in de Liemers

Op zaterdag 24 mei 2025 opent Dachser in Zevenaar haar deuren voor de Techniekdag De Liemers. Een unieke kans om je te laten inspireren door techniek. De werkgroep Techniekdag onthulde onlangs deze locatie op het terrein van deze organisatie.

“Techniek is de toekomst en is onlosmakelijk verbonden met Logistiek. Daarom stellen wij als Dachser met trots onze locatie beschikbaar om te laten zien en ervaren hoe veelzijdig en leuk Techniek en Logistiek in de praktijk zijn.” – Stefan Raimondo, General Manager Dachser Zevenaar

Voor jong en oud

Op de Techniekdag De Liemers organiseren verschillende technische bedrijven en onderwijsinstellingen interessante, creatieve en leuke doe-activiteiten voor jongeren van 8 t/m 14 jaar. Op deze manier kunnen zij kennis maken met de mogelijkheden in de techniek. De Techniekdag De Liemers is niet alleen voor kinderen de moeite waard, maar zeker ook voor de ouders. Als bezoeker van de Techniekdag De Liemers hoef je je niet aan te melden en de toegang is gratis.

Bedrijven en instellingen inspireren kinderen voor toekomst in techniek

De inschrijving voor de bedrijven die willen deelnemen is geopend. De werkgroep van deze Techniekdag is graag bereid om met de deelnemende bedrijven mee te denken over een doe-activiteit of de wijze van presenteren. Bedrijven kunnen zich via de website aanmelden. Meer informatie is te vinden op www.techniekdag.nl

De Techniekdag De Liemers wordt georganiseerd door VNO-NCW Midden en Lindus, de ondernemersvereniging van de Liemers, in samenwerking met vertegenwoordigers van onderwijsinstellingen en bedrijven.

Fotobijschrift: Werkgroep Techniekdag De Liemers bij de onthulling van de locatie Dachser Zevenaar

Foto: IIME.nl

100ste Expositie van Kunstkring Het Gelders Eiland!

Zondagen 9,16, 23 en 30 maart, steeds van 14.00-17.00 uur.

Op zondag 9 maart wordt deze expositie om 14.30 geopend.

Van het bestuurslid Joseph Plattell zullen er beeldhouwwerken te zien zijn en van Gert Roelofsen aquacrylschilderijen.

Gert Roelofsen (1947) studeerde aan de Academie Minerva in Groningen. Hij schildert met verdunde acryl op transparante folie.

Hij laat de sterk verdunde verf over de folie vloeien waardoor betoverende kleuren ontstaan.

Joseph Platell was architect. Hij maakt architecturale kunst met geometrische abstractie. Deze werken kunnen van hout, steen, aluminium of brons zijn.

De muziek bij de opening wordt verzorgd door Alie Hadders, zang, en Frank leurs aan de piano. Ze spelen onder meer werken van Fauré en Poulenc.

Bibliotheek Montferland helpt bij belastingaangifte

Belastingaangifte doen via de computer kan lastig zijn. Wat hulp is dan fijn. In Bibliotheek Montferland helpen deskundigen in maart en april bij de belastingaangifte voor 2024.

In Bibliotheek ’s-Heerenberg is er iedere dinsdag in maart en april van 13.30 – 16.00 uur een inloopmiddag. Iedereen kan daar terecht zonder afspraak. Op 4, 11 en 18 maart beantwoordt een specialist van Formulierenhulp in ’s-Heerenberg bovendien vragen over zorg- en huurtoeslag. Formulierenhulp is er op die dagen van 13.30-15.30 uur.

In Bibliotheek Didam werkt de belastingadviseur op afspraak.  Bel voor een afspraak naar de bibliotheek via 0316-221184, mail naar info@bibliotheekmontferland.nl of kom langs in de bibliotheek.

Mensen die zelf een digitale aangifte willen doen, kunnen in de bibliotheek gebruik maken van computers en internet. De belastinghulp én de computerfaciliteiten zijn gratis, ook voor mensen die geen lid zijn van de bibliotheek. Een vrijwillige bijdrage voor de adviseurs is natuurlijk mogelijk. Voor een digitale belastingdienstaangifte log je in met DigiD. Dat kan bijvoorbeeld via de app of met sms-controle. Neem daarom je gegevens én je smartphone mee naar de bibliotheek.

Nog geen DigiD, DigiD-app of sms-controle? Bij het Informatiepunt Digitale Overheid in de bibliotheek kun je terecht met al je vragen over de digitale overheid. Medewerkers denken met je mee en geven informatie.

Wil je beter leren omgaan met de computer, internet en websites van de overheid? In de bibliotheek zijn er cursussen en workshops. Vraag naar de mogelijkheden of kijk op: www.bibliotheekmontferland.nl

Doesburg gaat op zoek naar fusiepartner

Donderdagavond 20 februari stemde de gemeenteraad van Doesburg definitief in met herindeling. Dit houdt in dat Doesburg in de toekomst samen gaat met één of meer gemeenten. Als mogelijke fusiepartners worden de gemeenten Bronckhorst, Zevenaar/
Liemers en Rheden verder onderzocht. Uiterlijk 2 juli moet de keuze bekend zijn. De
beoogde fusiepartner wordt dan vastgesteld door de gemeenteraad. De gemeente
Doesburg zet de komende tijd volop in op communicatie en overleg om inwoners en
andere stakeholders, zoals maatschappelijke organisaties, verenigingen, bedrijven, te
betrekken bij deze keuze en belangrijke stap voor de toekomst van Doesburg.
Gisteravond heeft de gemeenteraad van Doesburg zich uitgesproken over de toekomst van
Doesburg. Er is besloten tot herindeling (het samenvoegen van meerdere gemeenten tot 1
nieuwe gemeente) met één of meer van de genoemde gemeenten. Dit naar aanleiding van de uitkomsten van het bestuurskrachtonderzoek en een verkennende ronde langs mogelijke samenwerkingspartners.

Wat nu?
De komende maanden staan in het teken van uitzoeken en bespreken welke (aangrenzende) gemeente het beste past bij Doesburg en haar inwoners. Er wordt gesproken met Bronckhorst, Duiven, Westervoort, Zevenaar en Rheden. Informatie wordt verzameld over hoe het er bij deze gemeente voorstaat op thema’s die belangrijk zijn bij de keuze van een herindelingspartner, zoals financiën, economie, zorgen en voorzieningen. De uitkomsten hiervan worden gedeeld met inwoners en stakeholders.

Betrekken van inwoners en anderen via Beraden en een Enquête
De toekomst van Doesburg gaat iedereen aan. Na verdere inventarisatie wordt de
communicatie en participatie richting inwoners, ondernemers en anderen verder uitgerold. Er kan dan op verschillende manieren inbreng geleverd worden:

  1. Om een goede afspiegeling van de inwoners van Doesburg te krijgen, worden inwoners en andere stakeholders uitgenodigd voor zogenaamde beraden. In deze beradende bijeenkomsten met inwoners en stakeholders worden deelnemers eerst goed geïnformeerd over het proces en de uitkomsten van de onderzoeken. Op basis hiervan worden argumenten, wensen en zorgen opgehaald over het proces tot nu, het verdiepend onderzoek en de mogelijkheden van fusie. Er wordt een representatieve groep inwoners en andere betrokkenen samengesteld. Via loting worden de potentiële deelnemers van de beraden binnenkort uitgenodigd. Zij ontvangen een brief, waarin deze belangrijke stap en de mogelijkheid tot inbreng verder wordt toegelicht. Dit is een belangrijk traject dat ook informatie oplevert voor een uitgebreide inwonersenquête
  2. De inwonersenquête is voor iedereen. Deze verschijnt in mei online en wordt breed aangekondigd via alle mogelijke kanalen

Actuele informatie op www.onsdoesburg.nl

De meest actuele informatie, de proces-/participatiestappen en de achterliggende documenten over de ontwikkelingen rondom de toekomst van Doesburg zijn terug te vinden op www.onsdoesburg.nl. Deze informatie wordt steeds aangevuld en mensen die aangemeld zijn ontvangen een melding wanneer er nieuwe informatie verschijnt.

ANWB AutoMaatje van start in gemeente Zevenaar

Vanaf woensdag 19 februari start ANWB AutoMaatje in gemeente Zevenaar. Dit initiatief is een samenwerking tussen Caleidoz Welzijn, gemeente Zevenaar en de ANWB. Het biedt inwoners die minder mobiel zijn en geen eigen vervoer hebben een praktische oplossing. Vrijwillige chauffeurs brengen hen met hun eigen auto naar bijvoorbeeld de kapper, het ziekenhuis of een familielid.

Wij nodigen u graag uit voor de officiële start op woensdag 19 februari van 16:00 tot 17:00 uur bij De Hooge Bongert 3 in Zevenaar. Tijdens de opening haalt wethouder Stef Bijl de eerste deelnemer thuis op als AutoMaatje. Daarna wordt samen met een bestuurder van de ANWB en Caleidoz het symbolische startschot gegeven bij de Hooge Bongert.

Waarom ANWB AutoMaatje in Zevenaar?

ANWB Automaatje is een goede aanvulling op het huidige aanbod van vervoersmogelijkheden in gemeente Zevenaar. ANWB AutoMaatje biedt inwoners die minder mobiel zijn een betaalbare en sociale oplossing. Het sociale aspect is een bijzonder kenmerk van de AutoMaatjes. In andere gemeenten, waaronder gemeente Arnhem, is het initiatief al succesvol.

Hoe werkt het?

Inwoners die gebruik willen maken van ANWB AutoMaatje kunnen bij Caleidoz een rit aanvragen. Een vrijwillige chauffeur rijdt hen tegen een onkostenvergoeding van € 0,35 per kilometer en eventuele parkeerkosten. Deze kosten worden contant voldaan aan de chauffeur.

Een rit moet minimaal twee werkdagen van tevoren worden aangevraagd. Voor langere ritten geldt een aanvraagtermijn van minimaal een week van tevoren.

Vrijwilligers gezocht

Om zoveel mogelijk inwoners te helpen, zoekt Caleidoz nog extra vrijwillige chauffeurs. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via automaatje@caleidoz.nl of telefonisch via (0316) 341 410.

Meer weten of meedoen?

Inwoners die gebruik willen maken van ANWB AutoMaatje of meer willen weten kunnen contact opnemen met Caleidoz via automaatje@caleidoz.nl of via (0316) 341 410.

Stap samen met Omroep Gelderland ‘In de voetsporen van de bevrijders’

Dit jaar vieren we 80 jaar vrijheid. In de tv-serie én podwalk ‘In de voetsporen van de bevrijders’ nemen presentatoren Linda Geerdink en Erik van der Pol je mee in het verhaal van de bevrijding van Gelderland. De tv-serie is vanaf 9 maart te zien bij Omroep Gelderland. Vanaf dan is de route ook te bewandelen via de nieuwe Omroep Gelderland podwalk app.

In de tv-serie zoeken we naar sporen van de oorlog, spreken we met mensen die er zelf bij waren en vertellen we de vele drama’s die zich in de Bevrijdingsdagen afspeelden: verzetsmensen en onderduikers die in het zicht van de bevrijding werden vermoord maar ook de offers die onze bevrijders hebben gebracht.

Stap zelf in de voetsporen van de bevrijders

Naast het tv-programma zijn er ook acht podwalks ontwikkeld, audiowandelingen waarin Linda Geerdink je meeneemt naar de slagvelden van toen. De routes lopen langs bekende highlights en verborgen pareltjes in het landschap. Al wandelend hoor je de verhalen van de mensen die er destijds zelf bij waren. Naast de ooggetuigen deelt het landschap ons nog veel van deze verhalen met plekken van herinnering. Als een speelfilm op het oor komt de geschiedenis tot leven in Groesbeek, Arnhem, Heteren, Opheusden, Wilp, Wageningen, Doetinchem en Zutphen.

De app In de voetsporen van… is vanaf 5 maart te downloaden in de App Store en Play Store.

Vrijheid in Gelderland

Gelderland heeft een veelzijdige en rijke geschiedenis met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog waarvan het erfgoed nog steeds zichtbaar is in het landschap, bij musea, op wandel- en fietsroutes, bij evenementen en herdenkingen. Het project is tot stand gekomen dankzij steun van Provincie Gelderland en is een samenwerking tussen Omroep Gelderland, Joël Stoppels Battelfield Tours, Bureau Kessel, Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen, Achterhoek Toerisme en Bureau Toerisme Rivierenland.

Alle informatie over In de voetsporen van de bevrijders is terug te vinden op gld.nl/vrijheid.

foto: Linda Geerdink en Erik van der Pol