Je doet aan social media en je naam en foto verspreidt zich snel over de regio, het land, de wereld. Toch blijft het bijzonder je naam gedrukt te zien staan in de lokale krant. Het onderstreept je bestaan, althans zo voelde ik dat. Maar er bestaat verwarring over mijn naam, niet in het minst bij mijzelf.
Terwijl ik me dit realiseerde, googlede ik iets van ‘naam, Liemers’ en vond via een bekende regionale krant een artikel met de kop: ‘Wat is de Liemers? … ‘Zonder naam raak je achterop’. Ja, en dat wil je natuurlijk niet. Als regio niet, maar ook niet als politica. Er moet dus iets gebeuren.
Mijn voornaam is klip en klaar. Het is wie ik ben: de kleindochter van Gerda en Marie en het betekent ook juweel. Mijn voornaam is duidelijk, maar in mijn achternaam schuilt de verwarring.
In het betreffende artikel kwamen twee prominente streekhistorici aan het woord over de naam voor ‘iemand die in De Liemers woont’. Voor vrouwen bleek het gemakkelijk: Liemersen. Voor mannen is het minder duidelijk: Liemersman, Liemeraar of toch Liemeriaan? De mannelijke inwoner van De Liemers heeft blijkbaar meerdere opties, verwarrend.
Het leek mij destijds wel handig, twee opties. In principe Koning, maar als het zo uitkomt, Tiedink. In de praktijk bleek het Koning te blijven tot ik me verkiesbaar stelde. Stond daar ineens mijn dubbele achternaam gedrukt op het stembiljet! De eerder genoemde prominente streekhistorici hebben gelijk. Zeker nu ik meedoe aan social media heb ik een duidelijke naam nodig om mezelf te presenteren. Deze Liemerse heeft gekozen! Nu de Liemers nog.
Gemma Tiedink-Koning
Volgens mij kan Liemerse voor een man ook wel.
Je bent ook Nederlandse. Je hebt een Nederlandse identiteit maar ook een Liemerse.
En woonachtig in de Liemers zijn we allemaal Liemersen maar moeten velen leren daar trots op te zijn. En dat mag best!
Laten we het simpel houden;
man; Liemer
vrouw; Liemerse
en samen zijn we de Liemers.