Het Lindus-happy hour over ondermijning en criminaliteitsbeheersing in de Liemers heeft concrete resultaten opgeleverd. Daarom is besloten het format van de bijeenkomst verder uit te rollen. De Liemers als blauwdruk voor Nederland, zo valt te lezen in de laatste uitgave van magazine DUS!
Beleidsadviseur Anton Jansen van Politie eenheid Oost Nederland (foto) en adviseur Paul van der Weiden van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) kijken met enthousiasme terug op de bijeenkomst die werd gehouden bij de Isolatieshop in Zevenaar. “Alles draait om een stuk awareness oftewel bewustwording bij ondernemers”, zegt Anton Jansen. “Tijdens het happy hour hebben we het onzichtbare zichtbaar proberen te maken. Om ondernemers bewust te laten zijn wat er in hun eigen omgeving gebeurt. Om zaken te signaleren die vreemd zijn en om anders om je heen te kijken. Dat is gelukt. Dat stukje bewustwording hebben we naar boven weten te halen. Het heeft zelfs geleid tot enkele concrete tips, die ons hebben geleid naar criminele activiteiten met betrekking tot ondermijning.”
Een doel van de avond was ook het stimuleren van de publiek private samenwerking. “Daarom was het ook zo mooi dat niet alleen politie aanwezig was, maar ook vertegenwoordigers van het CCV, RIEC, RPC Oost-Nederland, gemeenten, de advocatuur en de recherche. Ook de rol van de Stichting Belangenbehartiging Bedrijventerreinen de Liemers (SBBL) was daarbij belangrijk.”
Het succes van de avond krijgt nu een vervolg. Het format van de bijeenkomst wordt gekopieerd. Van het hapje en drankje tot de presentaties en discussies. “We beginnen met tien bijeenkomsten in Oost-Nederland en de kans is aanwezig dat we het ook landelijk gaan uitrollen.”
De organisatie van de bijeenkomsten is in handen van het nieuwe Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland, de opvolger van het Regionaal Platform Criminaliteitsbestrijding. Anton Jansen: “Ik verwacht er veel van. Met dank aan Lindus, dat op een bijzondere manier aandacht heeft geschonken aan de aanpak van criminaliteit op bedrijventerreinen. De Liemers is hiermee een voorbeeld geworden voor heel Nederland. Een belangrijke voorloper. In de Liemers hebben we aangetoond dat samenwerken loont!”
Bewustwording
Paul van der Weiden (CCV) knikt bevestigend: “Het is belangrijk dat ondernemers bewust zijn van hun omgeving. Dat is tijdens de Lindus-bijeenkomst ook uitgebreid aan de orde geweest. Ondernemers moeten daar zorg voor dragen. Een net bedrijventerrein, daagt minder uit voor criminaliteit. En verhuur niet te snel jouw pand aan de eerste de beste. Een mogelijke wietplantage kan jou als pandeigenaar grote schade berokkenen. Wees scherp! Een restaurant zonder klanten, een bedrijf waar mensen op de vreemdste tijdstippen in en uitwandelen. Het zijn zomaar voorbeelden van vreemde zaken, die ook in de Liemers voorkomen omdat steeds meer criminele organisaties proberen naar de bovenwereld te komen en gebruik maken van de schijnbare anonimiteit die industriegebieden en ondernemers hen biedt. Criminelen gebruiken ondernemers! Vaak gebeurt dit onbewust en precies daarom moet je scherp zijn.”
Dat de Lindus-bijeenkomst zo in de smaak zou vallen, maar ook zoveel concrete resultaten heeft opgeleverd, smaakt volgens Anton Jansen naar meer. “Maar het is met die bijeenkomst niet meteen afgelopen of opgelost. Ik weet zeker dat er nog van alles gebeurt wat het daglicht niet kan verdragen. Blijf om je heen kijken en laat het ons weten. Dat kan via de wijkagent of via meld misdaad anoniem. Samen maken we onze omgeving veiliger.”
Waakhond Bello
Anton Jansen is als adviseur verbonden aan SBBL. Hij zegt dat de Liemers de juiste weg is ingeslagen om veiliger te worden. “Dat begon al met SSBL. De aanleg van een bewaakte parkeerplaats voor vrachtwagens in Duiven is een recent voorbeeld waardoor het straks weer een stukje veiliger wordt. Daar is al jaren vraag naar. De economische groei zorgt voor een toename van het vrachtverkeer en dus voor steeds meer ‘wildparkeerders’ op diverse plaatsen in de Liemers. Die zorgen weer voor overlast. De bedrijfsterreinen langs de A12 ondervinden op dit moment overlast als gevolg van deze parkeerdruk. Dat kan ondermijning in de hand werken. De truckparking gaat deze overlast terugdringen. Dat is een goede ontwikkeling.”
Waar het gaat om SBBL oftewel Bello denkt Anton Jansen dat er nog stappen gezet moeten worden. Bello is de (roep)naam en het beeldmerk van de Stichting Belangenbehartiging Bedrijventerreinen de Liemers (SBBL). De stichting coördineert de beveiliging van bedrijventerreinen in de regio. “Op dit moment zijn er meer dan driehonderd ondernemers lid van Bello en daardoor kan Securitas alle bedrijventerreinen beveiligen. De laatste jaren zijn we gegroeid, maar er ligt nog een uitdaging om alle ondernemers aan de collectieve beveiliging te binden. Freeriders zijn niet meer van deze tijd. Veiligheid is een zaak van ons allemaal.”
Jansen doet een oproep aan de Liemerse ondernemers die nog geen lid zijn van SBBL, zich alsnog aan te melden. “Als we meer leden hebben, nemen de opbrengsten toe en kunnen we onze beveiligingsactiviteiten uitrollen. Bijvoorbeeld met de slimme camera’s van Secure Lane, die de A12 in de gaten houden en ook de onderliggende bedrijventerreinen. Maar voordat we daarmee aan de slag kunnen, is er meer geld nodig.”
Liemers
Kijken we puur naar de criminaliteitscijfers in de Liemers, dan is Anton Jansen niet ontevreden, zo maakt hij duidelijk. “De Liemers doet het helemaal niet slecht. De criminaliteit groeit hier niet zo sterk als we dit vergelijken met de rest van Nederland. We merken wel trends. Zoals de grote hennepplantages die we steeds vaker oprollen. Daarmee denken criminelen snel en makkelijk geld te verdienen, terwijl de ondernemers vaak met de grote gevolgen zitten.”
Bron: Lindus-magazine DUS
Auteur: Sjoerd Geurts
Fotograaf: Jacques Kok