Het Liemers College doet een beroep op Lindus om samen te werken bij de invoering van het vernieuwde vmbo. De school heeft haar plannen dinsdag 16 februari gepresenteerd aan ruim honderd leden van de Liemerse ondernemersvereniging. De meeste vmbo-leerlingen gaan later aan de slag bij bedrijven in de eigen regio. Het Liemers College wil daarom dat het bedrijfsleven een actieve inbreng heeft in het onderwijsprogramma.
Het vernieuwde vmbo is een landelijke onderwijsontwikkeling, die vooral gevolgen heeft voor de beroepsgerichte leerwegen (vmbo-bb en vmbo-kb). Scholen mogen hun eigen invulling geven. Op het Liemers College beginnen alle leerlingen komend schooljaar in de tweede klas met de brede basisopleiding ‘dienstverlening & producten’. Deze opleiding bestaat uit allerlei praktijkvakken en vaardigheden die leerlingen later nodig hebben in het mbo.
Dienstverlening & producten wordt in de derde klas afgesloten. De resterende tijd tot het examen volgen de leerlingen een beroepsgericht keuzeprogramma. Leerlingen die al weten wat ze willen worden, specialiseren zich door vakken te kiezen die aansluiten op hun opleidingskeuze. Leerlingen die dat nog niet weten, gaan zich extra oriënteren via vakken die hen aanspreken, maar waarvan ze twijfelen of ze er ook mee verder willen in het mbo.
Dat leerlingen zich op het Liemers College kunnen specialiseren óf extra oriënteren, komt enerzijds doordat de school heel veel richtingen heeft (techniek, mobiliteit, economie, zorg etc.) en anderzijds doordat de school nauw samenwerkt met bedrijven en instellingen. Via onder meer stages kunnen leerlingen in de praktijk schaven aan hun vaardigheden of ontdekken of een branche bij hen past.
Het Liemers College wil deze samenwerking intensiveren. Volgens Carlo Kok, afdelingsleider van de locatie Landeweer, is de inbreng van het bedrijfsleven cruciaal voor het welslagen van het vernieuwde vmbo: “Bedrijven kunnen leerlingen stimuleren om de goede beroepskeuze te maken én ze kunnen bijdragen aan het lesprogramma zodat leerlingen dingen leren die ze later ook echt nodig hebben.” Wat Carlo Kok betreft komen vakmensen lesgeven op school en volgen leerlingen een deel van hun scholing bij een bedrijf.
De plannen van het Liemers College zijn goed ontvangen op de Lindus-bijeenkomst. Carlo Kok heeft de eerste afspraken in zijn agenda staan. Hij hoopt op committent van het bedrijfsleven: “We zijn samen verantwoordelijk voor de toekomst van de jeugd in deze regio. Bedrijven halen nu nog personeel uit het buitenland, bijvoorbeeld voor technische beroepen, terwijl vrijwel iedere branche in ons opleidingenpakket zit. Dat moeten we beter benutten, maar dat lukt alleen als we er samen de schouders onder zetten”, zegt Carlo Kok.
Foto: V.l.n.r. Harald Wiggers (voorzitter centrale directie Liemers College), John Aaldering (vice-voorzitter Lindus) en Carlo Kok (afdelingsleider locatie Landeweer).
Fotograaf: Henk ter Velde.