Voor het eerst kleurde het Liemers College op vrijdag 14 december paars. Leerlingen en medewerkers deden dit om op Paarse Vrijdag te laten zien dat het oké is om jezelf te zijn. Hoe je je ook voelt en op wie je ook verliefd wordt. Er waren paarse armbandjes beschikbaar, maar veel mensen hadden paarse kleding aan. Voorzitter van de centrale directie Maarten Delen was positief verrast: “Ik had niet verwacht dat zoveel mensen gehoor zouden geven aan onze oproep om paars te dragen.”
Veilig voelen
Paarse Vrijdag wordt dit jaar voor het eerst in Zevenaar en Didam gevierd. Het Liemers College wil dat iedereen op school zich veilig voelt. Delen: “Een medewerker kwam met dit initiatief. Het is voor ons vanzelfsprekend dat je homo, lesbisch, biseksueel of transgender mag zijn. Maar door die boodschap actief uit te dragen, kunnen we leerlingen laten voelen dat jezelf zijn ook echt oké is.” Naast het dragen van paarse kleding en armbandjes, is in de lessen gepraat over homo- en transfobie.
Positieve sfeer
Docent Lotte Konings is één van de mentoren die het onderwerp Paarse Vrijdag met haar mentorklas besproken heeft. “Het is goed dat Paarse Vrijdag nu groots aangepakt wordt. Er waren veel leerlingen en collega’s die paars droegen. Daardoor ontstaat een positieve sfeer waarin gepraat wordt over acceptatie. Het viel me zelfs op dat leerlingen het er in de gangen over hadden.” Een leerling die liever anoniem blijft, heeft ook gemerkt dat de dag hem aan het denken gezet heeft: “Zonder het door te hebben, schold ik altijd met ‘homo’. Maar nu snap ik dat dit eigenlijk best wel naar is.”
Kleurrijkere plek
Paarse Vrijdag ontstond in 2010 als Spirit Day in de Verenigde Staten en Canada, na een reeks zelfdodingen onder gepeste homoseksuele tieners. In Nederland is Paarse Vrijdag de dag waarop scholieren en studenten uit de kast komen en seksuele diversiteit vieren. De aandacht gaat vooral uit naar de LHBT-ers. Dat zijn lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders. Maar op deze dag wordt ook aandacht gevraagd voor de groep mensen die nog niet die in deze afkorting genoemd staan, zoals panseksuelen, a-seksuelen, interseksuelen en genderneutralen. Het Liemers College is bezig met de volgende stap. Natuurkundedocent Anand Soni roept leerlingen die mee willen denken over dit onderwerp op om zich bij hem te melden. “We steken de koppen bij elkaar en zoeken naar creatieve manieren waarop we van de school een kleurrijkere plek kunnen maken. Door met leerlingen activiteiten te organiseren en daarmee bewustzijn te creëren, zorgen we ervoor dat homoseksualiteit en man/vrouw-verschillen niet alleen ter sprake komen na een scheldpartij.”