Hindoes geloven in reïncarnatie. Om zo goed, en hoog, mogelijk wedergeboren te worden is het zaak een positief karma te ontwikkelen. Het bezoeken van heilige landstreken, bergen, rivieren, tempels en religieuze festivals helpt daarbij. Er wordt dan ook massaal gepelgrimeerd. In economische zin is het goed voor miljoenen, niet in de laatste plaats door de handel in amuletten en aandenkens.
De lezing van Ben Meulenbeld, deskundige van Himalaya-culturen, bij Kunstwerk! Volksuniversiteit Zevenaar op woensdag 22 februari gaat alleen door bij voldoende aanmeldingen. Kosten zijn € 10,00 bij inschrijving tot twee weken voor startdatum, daarna en aan de zaal € 12,50 per persoon. Via de website van de Kunstwerk! Volksuniversiteit (www.vuzevenaar.nl) kun u zich aanmelden. Voor meer informatie kunt u bellen of een e-mail sturen (0316-333443 // info@vuzevenaar.nl).
Pelgrimeren is goed voor iemands karma. Maar ook kan het genezen en bevrijden van fysieke of psychische kwalen. Voor de devote hindoe is de essentie dat pelgrimsplaatsen geladen zijn met een goddelijke kracht.
Pelgrimeren in India betekent vooral reizen, naar de plaats of landstreek van bestemming, gelegen tussen de Himalaya en kaap Kanyakumari op de zuidpunt. Sommigen bezoeken de pelgrimscentra op de hoeken van India: Badrinath, Puri, Rameshvaram en Dwarka of de zeven heilige steden: Haridwar, Mathura, Ayodhya, Varanasi, Kanchi, Ujjain en wederom Dwarka. Een project van maanden, soms jaren.
Een bad in een heilige rivier, zoals de Ganges, verleent spirituele rijkdom. Vooral in Allahabad tijdens het kumbha mela festival waar op één dag 30 miljoen hindoes te water gaan. In Varanasi wast het Gangeswater alle zonden en kan zelfs voorkomen dat de ziel ooit nog reïncarneert.
foto: Ben Meulenbeld