Het lijkt zo eenvoudig, je doet je eigen boekpromotie; een advertentie op Facebook lijkt een mooi begin. Uiteraard plaats je een foto van de omslag, herkenbaarheid, het is een prachtige foto die de breekbaarheid aantoont van het chronisch ziek zijn. Niks teveel bloot, geen borsten, een blote rug met een boodschap op een lint. Je plaatst de advertentie en vervolgens wordt hij geweigerd door Facebook; in strijd met de regels. Je denkt nog, foutje zeker, maar nee zelfs na protest blijft de afbeelding geblokkeerd met de volgende reden:
‘Je advertentie is niet goedgekeurd omdat de hieraan gekoppelde afbeelding naaktheid impliceert. Advertenties met een seksuele ondertoon zijn niet toegestaan. Dit is ook van toepassing als je product wordt vertegenwoordigd door de afbeelding (zoals lingerie, condooms, boeken over seksuele gezondheid).’
Regelmatig komen de meest walgelijke mishandelingen voorbij in filmpjes. Filmpjes die ik niet wil zien. Foto’s die vele malen bloter zijn, teksten met heftige beledigingen, alles kan en mag, maar mijn rug met een boodschap mag niet. Het is te erotisch getint, het is suggestief. Rare wereld toch?
Toch wil ik mijn boek (en mijn pagina) promoten, omdat de boodschap belangrijk is. Omdat de aandacht voor mijn aandoening belangrijk is, omdat ik een grotere groep beperkten en chronisch zieken wil bereiken. Omdat ik de hulpverleners wil laten lezen hoe het leven aan de andere kant van de aandoening eruit ziet.
Ik wil dus adverteren, ik wil ervoor betalen, maar wél met de afbeelding van mijn boek! In protest dan maar, op deze manier.
Willen jullie delen, een stil protest naar Facebook, een boodschap dat er niets mis is met deze afbeelding!
Martine Reesink (44),moeder van een zoon van 15, woont in Duiven en schrijft een blog over haar leven met EDS, een bindweefselaandoening. Martine schrijft ook gedichten.