In historische boeken wordt er verteld over een statig huis ‘Op de Horst’ in Aerdt. Er is ook een oude kaart waar het ‘kasteel’ op terug te vinden is. Toch weet niemand meer precíes waar het heeft gestaan.
Het is prachtig fietsen op het Gelders Eiland. Het land en de oude rivierlopen zijn niet alleen mooi, ze vertellen ook bijzondere verhalen. Al moet je er wel wat moeite voor doen om ze te achterhalen. Vroeger werd er niet zo veel opgeschreven. Oude archieven vertellen wel een beetje, maar ook in het landschap zijn nog overblijfselen te zien hoe het vroeger was. Met een beetje fantasie kun je je inbeelden hoe de mensen hier 600 jaar geleden leefden en hoe het er toen uitzag.
De rivieren liepen in die tijd nog heel anders. Wat we nu de Rijnstrangen noemen, was vroeger gewoon rivier de Rijn. De Aerdtsedijk zorgde er destijds voor dat Aerdt en Herwen bij hoog water niet onderliepen. Er woonden belangrijke families in de streek, die veel land in eigendom hadden. Het ging er niet altijd rustig aan toe. Zo werd er rond het jaar 1430 een oorlog uitgevochten tussen de families Van Heeckeren en Bronkhorst. Een kasteel – ‘Die Borch ter Cluse’ – wordt dan volledig verwoest zo laat de overlevering weten. Jaren later, het kasteel is weer opgebouwd, gaat Johan van der Horst er wonen. Hij wordt ‘Heer tot Aerdt’ genoemd.
Op een oude kaart (zie foto) vinden we zoals gezegd nog wel een kasteel terug met de naam de ‘Horst’. Ongeveer op die plek staat nu de boerderij van de familie Pelgrum aan de Aerdtsedijk nummer 32. Het ziet er uit als een gewoon huis met een schuur zoals er wel meer staan in Aerdt. Maar schijn bedriegt, maakt het bord boven de voordeur duidelijk met de tekst ‘Huize der Horst tot Aerdt ‘t Spijker’.
Lees verder op DeLiemersHelemaalGoed.nl
Geschreven door: Peter Donker
Deze serie is een initiatief van De Liemers Helemaal Goed. Met medewerking van Kunstwerk! Liemers Museum en gesteund door Leve de Liemers en het Prins Bernhard Fonds. Via vlogs en verhalen geven we op deze wijze een gezicht aan de geschiedenis van de Liemers.
Foto: Liemers Museum