De gemeente Zevenaar heeft een rijke Romeinse geschiedenis. Om deze geschiedenis zichtbaar en beleefbaar te maken is er gewerkt aan een kunstwerk op het strand van de Bijland. Vrijdagmiddag 17 juni is het kunstwerk ‘de Romeinse Baadster’ feestelijk onthuld. De onthulling van de Romeinse Baadster startte bij Recreatiepark en Camping de Bijland in Tolkamer. Aanwezigen Roel Kramer en Else Gootjes van Erfgoed Gelderland, kunstenaars Bas Lugthart en Maree Blok, archeoloog Jan Verhagen, Paul van der Heijden van Romeinen NU en wethouder Arthur Boone van de gemeente Zevenaar spraken over de totstandkoming van dit unieke kunstwerk. Tussendoor werden filmpjes getoond over de Romeinse geschiedenis en de bouw van het kunstwerk. Na de filmpjes en de interviews vertrokken de aanwezigen naar de zandpunt in de Bijland, waar het kunstwerk te vinden is. Om het kunstwerk in Romeinse sferen te onthullen, waren er acteurs verkleed als Romeinen aanwezig. Als eerste zegende een Romeinse priester het kunstwerk. De zegening brengt de Romeinse Baadster en haar nazaten voorspoed. Na de zegening knipte kinderburgemeester Loid Stegeman, bijgestaan door Romeinen, de sjerp van de Baadster door met een Romeinse schaar. Geschiedenis De Bijland ligt in een gebied waar de Romeinen 2000 jaar geleden hun sporen hebben achtergelaten. De Rijn was namelijk de noordgrens van het Romeinse Rijk. In de buurt van de Bijland liet de Romeinse veldheer Drusus met de bouw van een dam bij de splitsing van de Waal en de Rijn meer water richting de Rijn stromen. Hiermee verbeterde hij de doorstroming van de Rijn, die steeds belangrijker werd voor het transport van legereenheden, voorraden en handel. Deze plek is zo bijzonder dat het als onderdeel van de Romeinse Neder-Germaanse limes sinds juli 2021 UNESCO Werelderfgoed is. Deze geschiedenis was redelijk onzichtbaar. Daarom is onder andere de Romeinse Baadster geplaatst.
Het kunstwerk vormt vanaf nu een belangrijke en herkenbare trekker voor het gebied en schittert op de zandpunt bij Herwen in recreatieplas de Bijland. Deze plek ligt langs het fiets- en wandelpad. Inwoners en toeristen kunnen op deze manier de Romeinse geschiedenis beleven.
Samenwerking Het kunstwerk is gerealiseerd op uitnodiging van stichting Erfgoed Gelderland en in opdracht van de gemeente Zevenaar. Kunstenaars Maree Blok en Bas Lugthart hebben het kunstwerk ontworpen. Bij de realisatie is er samengewerkt met meerdere lokale werkgroepen. Ook Provincie Gelderland en het Mondriaanfonds hebben bijgedragen aan de realisatie.
Foto’s; ‘Geurts Media’
Op de groepsfoto ziet u van links naar rechts: kinderburgemeester Loid Stegeman, kunstenaar Maree Blok, kunstenaar Bas Lugthart en wethouder Arthur Boone.