Op zaterdag 17 oktober gaat het eerste internationale Klompenpad open. Het Babborgapad is een rondwandeling van elf kilometer door het mooie buitengebied van Babberich, waarvan bijna vijf kilometer over Duits grondgebied. Wandelen door een landschap met weilanden, akkers en bos en over smalle smokkelpaadjes. Klompen aan, rugzak op en gaan! Vanwege de coronamaatregelen is er helaas geen feestelijke opening.
Het Babborgapad is genoemd naar een oude naam van het dorp Babberich namelijk Babborch. Het nieuwe Klompenpad is onder begeleiding van SLG en met medewerking van enthousiaste vrijwilligers, grondeigenaren, de gemeente Zevenaar en Stadt Emmerich tot stand gekomen. Het nieuwe Klompenpad sluit aan op het Rijnstrangenpad en maakt deel uit van een netwerk van Klompenpaden in Gelderland en Utrecht. Het is het 130ste Klompenpad en het vierde Klompenpad in de gemeente Zevenaar naast het Rijnweidepad, Rijnstrangenpad en het recent geopende Bevermeersepad. De nieuwe wandelroute is mede gefinancierd door de Provincie Gelderland, de gemeente Zevenaar en de Nationale Postcode Loterij.
Klompenpaden worden ontwikkeld door SLG en Landschap Erfgoed Utrecht in de provincies Gelderland en Utrecht. Samen met de streek worden historische paadjes in ere hersteld en boerenland opengesteld. Wandelaars zijn te gast bij de eigenaren van de landerijen, weilanden en natuurterreinen waar het Klompenpad doorheen loopt. Door het proces met de lokale gemeenschap op te pakken, wordt de leefbaarheid vergroot. Bovendien wordt de lokale economie versterkt door aan te sluiten bij initiatieven als landwinkels, horeca en campings. Doordat inwoners zo intensief betrokken zijn bij de realisatie van het pad is het niet moeilijk mensen te vinden die na realisatie van het pad regelmatig de route willen nalopen, schoonhouden en onderhouden. Deze vrijwilligers zijn aangesloten bij SLG en worden ondersteund met materialen zoals bewegwijzeringsbordjes en gereedschap.
Brochure en app
Het Babborgapad is gemarkeerd met groene klompjes. De brochure met een beschrijving van de route en bezienswaardigheden zijn onder andere verkrijgbaar bij Coop, Kulturhus De Borg, ’t Centrum, Restaurant De Stempel en VVV’s in de regio. Klompenpaden zijn verboden voor honden in verband met verstoring van vee en wild. Waar de route gebruik maakt van bestaande paden gelden uiteraard de heersende regels. Routenavigatie en informatie over landschap en cultuurhistorie is vanaf 17 oktober ook beschikbaar via de Klompenpaden app.
Kijk voor meer informatie op www.klompenpaden.nl of onze Facebookpagina.