Vanmiddag zijn vijftien, jonge asielzoekers uit Ter Apel aangekomen in het voormalige kloosterpand Regina Pacis in Duiven. Zij zijn afkomstig uit verschillende landen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) verwacht dat 80 tot 90 procent van hen in aanmerking komt voor een verblijfstatus.
Burgemeester Huub Hieltjes ontving de eerste asielzoekers die per bus arriveerden. Tot eind april zullen de asielzoekers van 13 tot en met 17 jaar zullen in het voormalige kloosterpand verblijven. “De tijdelijke opvang van maximaal 50 asielzoekers vindt het college passend bij de noodsituatie in Ter Apel”, verklaart Huub Hieltjes.
Fietsen
De asielzoekers gaan na de kerstvakantie naar school. In de maand december is er een alternatief programma en kunnen de jonge asielzoekers wennen aan hun tijdelijke verblijf. Ze moeten ook zelf boodschappen doen, koken en tijd besteden aan gesprekken in het kader van hun procedure. Maar er is ook tijd voor ontspanning. Zo krijgen zij in Duiven bijvoorbeeld de gelegenheid om te leren fietsen. Vanwege de nieuwe, strengere coronamaatregelen zijn de mogelijkheden om kennis te maken met het verenigingsleven in Duiven helaas beperkt.
Toezicht
Op de locatie is dag en nacht toezicht vanuit het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) aanwezig. “Dat is belangrijk. Het gaat om minderjarigen uit een ander land, die hebben zorg nodig”, zegt Henk Jan Kamerbeek van het COA. Op straat bieden straatcoaches extra begeleiding en toezicht.
Verbouwing
Het pand aan Rijksweg 56/56a dat in bezit is van de gemeente is de afgelopen weken aangepast, zodat de jongeren er veilig kunnen verblijven. Sommige werkzaamheden zijn door de gemeente opgepakt, zoals het brandveilig maken van het pand. COA heeft gezorgd voor de indeling en inrichting van de ruimte. Omdat er in het gebouw geen keuken is, is er een aparte unit naast het gebouw geplaatst waar de jongeren kunnen koken.
Eind april vertrekken de asielzoekers en in mei start de bouw van 13 appartementen.