Indrukwekkende estafetteloop en een spetterend middagprogramma op 5 mei, in het kader van de 16 HOPE-XXL TR8-projecten. De start van een jaarlijks terugkerend evenement.
De duif is het symbool van vrede en dus is een evenement in Duiven met dit onderwerp een logisch gevolg te meer Duiven de bakermat is van HOPE-XXL. (zie www.hope-xxl.com)
Ophalen Bevrijdingsvuur door Loopgroep FRoS
In de loop der jaren is de Bevrijdingsestafette uitgegroeid tot een nationaal evenement, waarbij veel sporters vanuit heel Nederland naar Wageningen komen om het vuur door middel van een estafette naar hun gemeente te brengen. Dit jaar zal dat gebeuren voor de 71ste keer. Het bevrijdingsvuur is het landelijk startsein voor de viering van de ‘Dag van de Vrijheid’. 5.000 lopers gaan zo’n 200 gemeentes voorzien van het bevrijdingsvuur. Het bevrijdingsvuur is bij uitstek hét symbool voor leven in vrede en vrijheid.
In de nacht van 4 op 5 mei haalt Loopgroep FRoS (Fun Running on Sunday) uit Duiven in samenwerking met de gemeente Duiven voor de tweede keer het bevrijdingsvuur op in Wageningen. In 2015 werd dit gedaan met 22 lopers over een afstand van 35 km, dit jaar wordt de afstand 70 km. Reden hiervoor is, dat het animo voor deze loop is toegenomen en het aantal lopers dit jaar uitkomt op 35. Daarnaast wil FRoS met deze loop benadrukken, dat dit geen gewone nachtloop is, maar een loop met een diepere lading. Tenslotte is het verspreiden van het vuur een symbolisering om vrede en vrijheid uit te dragen over geheel Nederland, waar FRoS een klein steentje aan mag bijdragen. We mogen hier best wel bij stil staan, dat we in een land leven, waar we vrij zijn, alles kunnen zeggen en de levensstandaard hoog is. Hiermee sluit het perfect aan, bij het gedachtegoed van HOPE XXL. Ter herinnering aan de gevallenen van de WO II die voor onze vrijheid zijn gestorven is gekozen om in de nachtelijke uren kransen te leggen bij de erebegraafplaatsen Rhenen en Oosterbeek. Tevens zal op het Airborneplein in Arnhem en het oorlogsmonument aan de dijk in Westervoort een krans worden gelegd. Verder loopt de route o.a. via Loo en Groessen naar Duiven. De groep zal rond 08:00 in de vroege ochtend bij het oorlogsmonument aan de Burgemeester Van Dorth tot Medlerstraat in Duiven arriveren, waar locoburgemeester Sjef van Groningen het Duivens bevrijdingsvuur zal ontsteken. Daarna gaat de loopgroep FRoS richting een welverdiend ontbijt, wat door Cateraar Welling is aangeboden aan de lopers. De fietsende wethouder Henk Nijland zal de groep per fiets begeleiden vanaf Wageningen naar Duiven.
’s Middags zal de loopgroep FRoS het vuur ophalen bij het oorlogsmonument om dit te brengen naar het Remigiusplein in Duiven bij de OGTENT. Dit is tevens de start van een spectaculair middagprogramma dat geopend zal worden door locoburgemeester Sjef van Groningen.
Duivense Vredes Hymne van Guus Carpaij
De jonge Zevenaarse componist en oud-leerling van Candea College, Guus Carpaij, is gevraagd een Hymne te componeren die past binnen het thema van Duiven in Vuur en Vlam voor Vrede.
Deze hymne is door Liemers Harmonie Duiven gearrangeerd tot een stuk voor een harmonie orkest. Zij hebben het werk opgenomen en het zal tweemaal ten gehore worden gebracht. Bij de opening en sluiting van het evenement. In het slot zijn kerkklokken opgenomen en deze zullen vanaf de Remigiuskerk luidt meebeieren. Dit jaar zal het een weergave zijn vanaf een geluidsband gezien de vele vakantievierende leden van de Liemers Harmonie Duiven. Vanaf volgend jaar is het de bedoeling dat het live te horen zal zijn.
Guus Carpay zegt het volgende over zijn stuk met de titel THE UNKOWN SOLDIER
Toen ik als 14 jarige voor het eerst in Parijs was, heb ik onder andere het graf van de onbekende soldaat gezien. Mijn oom legde me toen uit dat dit graf symbool stond voor alle soldaten over de wereld die gesneuveld waren voor hun land. Het idee dat een graf zonder naam, zo’n grote groep mensen (die verder voor iedereen ook onbekend zijn) representeerde, vond ik toen vreemd. Die gedachte is me op de een of andere manier altijd bijgebleven. Toen ik een titel voor mijn eerste stuk moest bedenken, kwam deze gedachte meteen naar boven.
Ik speelde ik al een tijdje met idee dat mensen geneigd zijn bepaalde specifieke klanken te associëren met bepaalde thema’s. Zo wordt de klank van enkel een statisch ritme op een snare drum over het algemeen geassocieerd met het thema oorlog. Ik wilde dat in deze opdracht uitproberen of ik dit ook kon losmaken bij het publiek. Verder wilde ik met dit stuk schrijven voor de karakteristieke instrumenten (slagwerk, laag koper, fluiten, klarinetten, saxofoons, hobo, fagot, etc) van een harmonie orkest. Ik heb getracht een een bepaalde sfeer neer te zetten: hoe krijg je bombastiek uit die instrumenten, hoe houd je het klein, maar toch interessant.
De Duivense Vuurwachter
Tijdens de allereerste editie van ‘Duiven in Vuur en Vlam voor Vrede’ zal ook de Duivense Vuurwachter worden geïntroduceerd. Elk jaar zal hier een andere Vuurwachter plaatsnemen op de hiervoor speciaal gemaakte troon die op een verhoogd podium staat. Nadat het vuur door de Loopgroep is binnengebracht zal locoburgemeester Sjef van Groningen het vuur ontsteken rondom de troon waar de Duivense Vuurwachter op zal plaatsnemen. Sjef van Groningen zal hier geassisteerd worden door Amsterdamse Vuurspuwers van de groep ‘Flames of Chaos’ die hiervan een spectaculaire show gaan maken. De eerste Duivense Vuurwachter is Daan van de Berg. Daan is leerling van het Candea College en volgt daar met een van zijn ouders het programma van de HOPE-XXL Academy. Gedurende de middag zal Daan, tezamen met zijn wachters het vuur bewaken. Dit bevrijdingsvuur, dat in de nacht gehaald is vanuit Wageningen brengt niet alleen vrede en vrijheid naar Duiven, maar symboliseert ook licht en warmte en heeft daarnaast een reinigende werking. Voor de kinderen is er de mogelijkheid om op de troon met de Duivense Vuurwachter op de foto te gaan. Waar maak je dat nou mee!
Zo rond 17:00 uur zal Daan plaatsmaken voor een spectaculair slot aan deze middag. Jan Terlouw, Sjef van Groningen én de groep ‘Flames of Chaos’ zullen de troon van de Duivense Vuurwachter op spectaculaire wijze in brand steken. Dit is tevens het einde van het eerste ‘Duiven in Vuur en Vlam voor Vrede’ programma. Net als met de paas-en kerstvuren wordt hiermee weergegeven, dat de verbranding vruchtbaarheid, reinheid en een nieuw leven zal schenken aan de gemeenschap. Gemeente Duiven kan weer een jaar vooruit!
Jan Terlouw
geeft ‘Act de Préseance’ tijdens ‘Duiven in Vuur en Vlam voor Vrede’
Om 11:00 uur start het filmhuis in DE OGTENT met films over de Bevrijding en van de Bevrijding in de Liemers. Dit zal een doorlopende voorstelling zijn. Dit is in samenwerking met Liemers Museum.
Om 14.00 uur wordt de film ‘Oorlogswinter’, naar een boek van Jan Terlouw, getoond in de OGTENT. Deze middag is speciaal bedoeld voor de jeugd. Hiervoor moeten wel kaarten gekocht worden á € 2,50 bij de OGTENT of bibliotheek. Dit is wel inclusief een consumptie én een gratis exemplaar van het boek ‘Oorlogswinter’.
Rond 16.00 zal Jan Terlouw zijn opwachting maken en er is gelegenheid om het gratis boek ‘Oorlogswinter’ door Jan Terlouw te laten signeren. Na deze sessie zal Jan Terlouw spreken met een aantal mensen. Hierna zullen zowel Jan Terlouw als Sjef van Groningen geassisteerd door ‘Flames of Chaos’ zich naar de Duivense Vuurwachter begeven en gezamenlijk de Troon beheerst in vlammen laten opgaan. Uiteraard met een wakend oog van de brandweer.
Jan Terlouw is nauw betrokken bij de realisatie van HOPE-XXL en was een van de eerste mensen uit de Raad van Aanbeveling. HOPE-XXL en jan Terlouw hebben meer dan 15 ontmoetingen gehad door heel Nederland in het kader van de ontwikkeling van HOPE-XXL.
De Liemers Bibliotheek afdeling Duiven zal voorafgaand aan het evenement aandacht besteden aan het thema en is mede organisator van dit literaire gedeelte. Dit dan ook weer in samenwerking met boekhandel Bruna in Duiven.
Foto expositie van Anne Makaske; Silver.
De Velpse fotografe Anne Makaske is in contact gekomen met HOPE-XXL door haar expositie van foto’s met oorlogsveteranen van Nederlandse, Duitse en Engelse afkomst. Door prachtige portretfoto’s van de, nu oude, mannen te maken en met daarbij een quote die voor hen de oorlog samenvat sloot zij met haar reportage geheel aan bij een van de uitgangspunten van HOPE-XXL. De expositie ‘Silver’ zal te zien zijn en er zal een klein boekje worden uitgebracht met de reportage . Bijgaand het voorwoord en de cover van het boekje. Daarop is ook de Liemerse ACHT opgenomen. Het symbool van HOPE –XXL. Het streefdoel is dat wereldwijd mensen hun leven cq welzijn met een 8 gaan waarderen.
Maarten van der Geest heeft het bronzen beeldje ontworpen naar een idee van Chris van de Ven. Het beeldje gaat aangeboden worden aan alle burgemeesters van Nederland en alle Commissarissen van de Koning.
Voorwoord van Anne Makaske:
Wanneer waardeer je je leven met een 8?
Jan Bulthuis, lid van “de Gideonsbende” gaf, kort na de bevrijding, zijn leven tijdens de oorlog een hoger cijfer dan erna. De urgentie van de oorlog en de kameraadschap in het verzet gaven zijn leven zin en opwindend veel inhoud. Na de bevrijding moest hij zichzelf volledig herpakken, wat opnieuw een ervaring was die zijn leven verrijkte. Gerhard Schoofs durft nauwelijks hardop te zeggen dat de oorlog voor hem een prachttijd was. Als kerngezonde boerenzoon werd hij door Hitler naar Afrika gestuurd. Dat was het grootste geluk dat een Duitse jongen in 1940 kon treffen; niet naar Rusland.Vijf jaar zonnige ‘vakanties’ in Italie met af en toe een uitstapje naar Afrika. Na de oorlog moest hij weer bij zijn vader op de boerderij aan het werk, dat was minder. Leo Hendrikx vaarde (met veel omwegen) naar Engeland om Spitfirepiloot te worden bij de RAF; een jongensdroom die uitkwam. Waarschijnlijk meer dan een 8 waard. Zijn bezorgde moeder dacht daar anders over, vertelde hij. Vraag aan een jongen wat hij later worden wil en hij zegt ‘brandweerman of piloot’, ook Walter Rehling. Al bij de Hitlerjugend deed hij niets anders dan vliegtuigjes in elkaar knutselen. Hij ervaart een vreemd soort geluk doordat zijn vliegtuig door het Hongaarse verzet werd gesaboteerd en vlak na opstijgen neerstortte.
Als enige overleefde hij de crash, weliswaar met 18 botbreuken maar nooit had hij 1 schot gelost. Een levenslang invalide maar een 8 voor gemoedsrust.
Wanneer beoordeel je je leven met een 8?
Als je het zelf zo kunt zien? Als je tevreden kan zijn met wat je hebt? Of als je doelen haalbaar zijn en de resultaten meetbaar?
De mensen uit “Silver” geven een perspectief op het leven met de tweede wereld-oorlog als vertrekpunt. Hun verhalen zijn in enkele woorden tot de essentie teruggebracht. Het is er niet om te doen hun verhalen in detail te leren kennen.
De soundbites zijn bedoeld als nieuw ijkpunt, voor nieuwe, jonge mensen zoals die van Hope XXL, voor wie het einde van de tweede Wereldoorlog als vertrekpunt geldt om “nie wieder” het welzijn van de mensheid op het spel te zetten. Gesteund door de kennis en ervaring van vorige generaties, zet Hope XXL zich al jaren in om wereldwijd leefomstandigheden dusdanig gunstig te beinvloeden dat ieder mens in de gelegenheid is zijn of haar leven te waarderen met een 8.
Hoofd Organisatoren
De organisatie van dit evenement is in handen van Loopgroep FRoS, OGTENT en HOPE XXL. Loopgroep FRoS is een groep enthousiaste hardlopers die naast het trainen en toewerken naar wedstrijden, bv marathons zich ook maatschappelijk inzet door bv het organiseren van een hardloopwedstrijd t.b.v. het goede doel. Loopgroep FRoS wil ook graag het hardlopen in de gemeente Duiven en daarbuiten stimuleren.
HOPE XXL wil het (WOII) verleden in gedachten houden met als grondhouding dat na deze verschrikkelijke periode in De Liemers geen oorlog meer heeft plaatsgevonden. Dat er na die enorme strijd en opoffering er veel energie en inspanning door de plaatselijke bevolking is geleverd in de opbouw van de regio waardoor wij in het begin van de 21ste eeuw in vrede, vrijheid en welvaart kunnen leven en daar betrekkelijk weinig voor hebben moeten doen. Het is een van de 16 TR8-projecten die in gang gezet gaan worden door HOPE-XXL met tal van partners uit Duiven om te komen tot een welzijnswaardering van de bevolking met gemiddeld een 8.
Foto: Bevrijdingsestafette