Zoals de meeste mensen inmiddels wel weten, ben ik getrouwd met een Vlaming. Nu is België ons buurland, dus zou je denken dat dat qua cultuur en gebruiken niet al te veel verschillen oplevert. Toch zijn er wel degelijk verschillen waar ik van opkeek. Eentje daarvan heeft te maken met Pasen. Voor de kinderen in Nederland is het de normaalste zaak van de wereld dat je op 1e Paasdag (chocolade)eieren in je tuin gaat zoeken, die daar verstopt zijn door de Paashaas. In Vlaanderen echter, gaat dat heel anders. Daar worden de eieren namelijk gebracht door de Klokken, oftewel de Paasklokken. Daar had ik nog nooit van gehoord, dus toen mijn schoonouders gisteren bij ons op bezoek waren, kon ik dat mooi even navragen, hoe dat nu zat met die Paasklokken.
De oorsprong van de Paasklokken is katholiek. Vanaf Witte Donderdag tot Stille Zaterdag luiden de kerkklokken niet, want dan wordt het lijden van Christus herdacht. Aan de kinderen wordt dan verteld dat de klokken deze dagen niet luiden, omdat ze op weg zijn naar Rome om eitjes te gaan halen. Tijdens de nacht van zaterdag op zondag komen ze pas terug, en dan laten ze hun eitjes vallen in tuinen, parken, balkons, etc. Het moment dat zondagochtend de klokken weer luiden, is voor de kinderen het startsein: ze mogen naar buiten om de eitjes te gaan zoeken!
Aangezien de Belgische chocolade gewoon de aller-lekkerste is, zorgen mijn lieve schoonouders er altijd voor dat wij voldoende chocolade-eieren en versierde eieren hebben om in de tuin te verstoppen.
Er kunnen nu zeker 10 kinderen komen zoeken.
Nee, grapje.
Minstens 20.
Ik denk dat ik dit jaar hulp van zowel de Paashaas als de Paasklokken nodig heb om alles te verstoppen!
Vrolijk Pasen allemaal 🙂
Ruby Van Den Bergh-Coenraads
Ruby, wat een leuk verhaal. Had ik nog nooit gehoord. Ben wel een beetje jaloers op die heerlijke Belgische chocolade eieren. 🙂