Krimp is een begrip dat je in het onderwijs in de Liemers de laatste jaren vaak tegen komt. Ik heb het over het teruglopend aantal kinderen en jongeren. Kinderopvang en basisscholen hebben zich hierop moeten aanpassen. Er zijn vestigingen gesloten en scholen samengevoegd. Ook het voortgezet onderwijs heeft te maken met minder leerlingen. Het Candea College is al een flink aantal jaren over zijn grootste omvang heen. Ook wij gaan toe naar huisvesting in twee gebouwen, in plaats van drie.
Krimp. Het is iets wat je niet wilt. Groei klinkt veel beter. Krimp rijmt al bijna op kramp. Een kramp waar we niet in moeten blijven zitten. Laten we het over “de toekomst” hebben.
Want hoe we het ook draaien, er zijn en komen minder kinderen. Dus minder leerlingen. Het goede nieuws is, dat dat niet van de ene op de andere dag gaat. Het is een beweging waarop we ons kunnen instellen. Als je goed anticipeert, is ook krimp prima hanteerbaar. De school wordt kleiner, overzichtelijker. Je kunt maatregelen nemen om goed onderwijs te blijven garanderen, met behoud van veel keuzemogelijkheden voor leerlingen. Dat vraagt flexibiliteit en een innovatieve houding. Welke kansen zien we? Welke mogelijkheden geeft nieuwe technologie? Wat kan samenwerking betekenen met andere scholen, bedrijven en gemeentes?
We gaan in de Liemers een andere fase in. Een tijdperk van verandering én een verandering van tijdperk. Mooie uitdagingen voor een mooie streek!
Léon Lucas is voorzitter van de centrale directie van het Candea College in Duiven