De gemeente Westervoort wil aan 16-jarigen oordoppen geven voor zijn of haar verjaardag. Dit om blijvende gehoorschade door hard geluid te voorkomen. “Jongeren worden tijdens het uitgaan en bezoeken van concerten veelvuldig geconfronteerd met een te hoog geluidsvolume van de muziek”, zegt wethouder Arthur Boone.
Wat is het plan?
Vanaf 15 mei ontvangen de jongeren van Westervoort die dat jaar 16 jaar worden een brief van de gemeente met de risico’s van gehoorschade en de noodzaak van beschermende maatregelen bij het bezoeken van concerten en festivals door oordoppen te dragen. Als verjaardagscadeau krijgen de jongeren een set kwalitatief goede oordoppen aangeboden. De oordoppen zijn speciaal bedoeld voor het dragen tijdens muziekoptredens, omdat wel de verschillende toonhoogten worden doorgegeven op een lager geluidsniveau. Er kan dus wel genoten worden van de muziek.
“Het plan voor het geven van oordoppen als verjaardagscadeau is heel goed en enthousiast ontvangen door de Veiligheid en Gezondheidsregio Gelderland Midden (VGGM) en de Nationale Hoorstichting. Voor zover bekend bij genoemde partijen en mogelijke leverancier zou Westervoort de eerste gemeente zijn in Nederland met het initiatief voor het geven van oordoppen. De overige jongeren die 16, 17 en 18 jaar zijn ontvangen trouwens ook een brief met de set oordoppen”, aldus Boone.
Gehoorschade
Elk jaar krijgen ruim 21.000 jongeren gehoorschade en een kwart van de jongeren heeft beginnend gehoorverlies. Naast gehoorverlies kan te harde muziek leiden tot concentratieproblemen, slapeloosheid en depressiviteit. De economische last van deze problematiek bedraagt miljoenen euro’s per jaar, bijvoorbeeld door kosten als gevolg van arbeidsongeschiktheid en het beroep dat wordt gedaan op geestelijke gezondheidszorg.
Jongeren zijn zich meestal niet bewust van de risico’s van gehoorschade als zij plezier hebben bij concerten en festivals. Veel jongeren weten niet dat gehoorschade snel ontstaat en vaak onomkeerbaar is.
“Verontrustend is dat jongeren hun gedrag niet of nauwelijks aanpassen en oordopjes nog niet standaard thuishoren op het lijstje ´wat neem ik mee, telefoon, geld, ID, sleutels’. Alarmerend, als bedacht wordt dat schade aan de oren niet terug te draaien is en dat jongeren de rest van hun leven last kunnen hebben van een constante pieptoon of storende ruis.”
Foto: Dreamfields