Dinsdag 13 december vond een geslaagde actie plaats van de fietsverlichtingscampagne ‘Ik val op’ in Duiven. Dat fietsverlichting van belang is zit bij veel fietsers goed tussen de oren. Echter, vooral onder jongeren er is nog ruimte voor verbetering. Een promotieteam ging samen met wethouder Spaargaren van Verkeer in gesprek met fietsers over het belang van goede verlichting. Fietsers waarbij de verlichting op orde was werden beloond. Was de verlichting kapot? Dan werden ter plaatste nieuwe lampjes gemonteerd. De campagne is georganiseerd door het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Oost-Nederland in samenwerking met de gemeente Duiven.
Oeps, vergeten…..
Gewapend met een ‘Stop! Val jij op?’-bord ging het promotieteam in gesprek met fietsers. Centraal in het gesprek stond de vraag ‘Waarom werkt jouw fietsverlichting niet?’. Bij jongeren bleek de verlichting vaak technisch in orde, maar stond hij simpelweg niet aan. Volwassenen gaven veelal aan fietsverlichting van groot belang te vinden. Desondanks vergaten zij ook regelmatig hun eigen verlichting in orde te hebben.
Gedragspsycholoog Wesley van Pinxteren werkte mee aan het ontwerp van de campagne en legt uit waarom er zonder licht gefietst wordt: ‘Het niet voeren van werkende verlichting is iets dat er in sluipt, het wordt een gewoonte. Met een heldere boodschap, een overtuigend team én nieuwe lampjes laten we fietsers zien hoe eenvoudig het is om veilig en goed verlicht over straat te gaan. Hiermee zetten we mensen aan het denken en doorbreken we deze gewoonte’.
Automobilist ziet je te laat
Gemiddeld heeft één op de drie fietsers in Nederland geen werkende fietsverlichting. Dit terwijl uit onderzoek blijkt dat het risico voor fietsers om in het donker slachtoffer te worden van een ongeval met zeker 20% afneemt bij goed werkende fietsverlichting. Als een automobilist 50 km/u rijdt heeft deze minimaal 25 meter nodig om te stoppen. Maar een fietser zonder verlichting ziet hij pas op ongeveer 20 meter. Oftewel, hij komt 5 meter te kort en dat betekend helaas soms een ongeluk.
Campagne ‘Ik val op’ in Gelderland en Overijssel
Vanaf oktober trekt het ‘Ik val op’-campagneteam door Gelderland en Overijssel. In totaal worden circa 40 acties uitgevoerd, waarmee naar verwachting zo’n 2500 fietsers voorzien worden van nieuwe verlichting. Meer informatie over deelnemende gemeenten en actiedagen is te vinden op www.facebook.com/gelderlandveilig en www.facebook.com/overijsselveilig.
Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Oost-Nederland
ROV Oost-Nederland is in Gelderland en Overijssel dé partner voor verkeersveiligheid. Met onze kennis van verkeersveiligheid en van het gebied, brengen we de juiste partijen bij elkaar en initiëren we projecten. We richten ons daarbij op gedragsbeïnvloeding van de weggebruikers. ROV Oost-Nederland is een initiatief van de provincie Overijssel en Gelderland. www.rovoostnederland.nl