Verbinding tussen zorg en cultuur is een voorbeeld voor ministeries. Culturele activiteiten voor en met ouderen waarbij het draait om het beleven van kunst en het bij elkaar brengen van mensen. Dat is waar dit unieke Achterhoekse programma over gaat. Gemeente Doesburg en Attent Zorg en Behandeling worden partners van het programma: Lang Leve Kunst en Naoberschap. Naast ouderen doen er altijd vrijwilligers mee zoals bijvoorbeeld amateurkunstenaars, mantelzorgers of middelbare scholieren. De Gruitpoort in Doetinchem is initiatiefnemer van dit project.
Activiteiten in Doesburg
In Doesburg komen meerdere activiteiten. Tijdens Kunst aan huis genieten kwetsbare ouderen in de vertrouwde omgeving van muziek of kijken naar beeldende kunst. Bijvoorbeeld in de huiskamers bij Attent. Bij Verhalenoogst vertellen ouderen verhalen. Amateurschrijvers of toneelspelers gaan er vervolgens mee aan de slag met als resultaat feestelijk presentaties, exposities of voorstellingen waar de ouderen ook aan mee kunnen doen. Bij alle activiteiten draait het om het samen genieten van kunst. De activiteiten worden in samenspraak met Attent Zorg en Behandeling, Caleidoz en de Buurtacademie aangeboden. Wethouder Peter Bollen en wethouder Ellen Mulder zijn enthousiast over dit project en de verbindingen die gelegd worden. Wethouder Bollen: “Het sterke van dit programma is de rol die vrijwilligers spelen. Zoals amateurkunstenaars, mantelzorgers, scholieren of andere vrijwilligers.” Wethouder Mulder vult aan: “Zij worden op hun passie voor kunst aangesproken, krijgen coaching van professionals en delen vervolgens hun passie met anderen.” Meer informatie is te vinden op www.gruitpoort.nl/langlevekunst. Over activiteiten zullen aangekondigd worden via de krant en aangesloten organisaties.
Kunstzinnig naoberschap
Als je ouder wordt, is zingeving en een sociaal netwerk belangrijk. Cultuur is een prachtig middel daarvoor: het houdt je vitaal en brengt je in contact met andere mensen. In het programma Lang Leve Kunst en Naoberschap worden vrijwilligers (naobers) gecoacht bij de uitvoering van kunstactiviteiten met ouderen. Passie voor kunst staat centraal. “Dat is leuk voor de ouderen én voor de naobers. We krijgen reacties zoals: ‘Nog maar zelden genieten we zo!’ en ‘Nooit gedacht dat ik nog eens op het podium zou staan. Dit was de mooiste middag sinds tijden’. Zo bezorgen we soms heel kwetsbare of eenzame ouderen onverwacht mooie momenten”, aldus programmaleider Machteld van der Meij van de Gruitpoort.
Het Achterhoekse programma Lang Leve Kunst en Naoberschap bevordert cultuurparticipatie van ouderen door culturele activiteiten in de directe omgeving van en mét ouderen te organiseren. Een vorm van kunstzinnig naoberschap.
Attent Zorg en Behandeling Doesburg
Ruud Wieskamp, gebiedsmanager van Attent in Doesburg was gelijk enthousiast over het programma. “Vanuit het programma worden mooie activiteiten voor ouderen georganiseerd. Bijvoorbeeld ‘Zang aan huis’. Amateurzangers komen naar ons toe en verzorgen kleinschalige optredens voor dementerende ouderen, in hun eigen huiskamer. En dat alle zangers gecoacht worden door Pieternel van Amelsvoort van Diva Dichtbij, is helemaal geweldig want met haar hebben we bij Attent al ervaren hoe muziek herinneringen van mensen activeert.’
Landelijk voorbeeldproject
Het Achterhoekse programma Lang Leve Kunst en Naoberschap van de Gruitpoort heeft zich gepresenteerd aan de ministeries van OCW en VWS. Beide ministeries zijn geïnteresseerd in de verbinding tussen zorg en cultuur, vanuit de actuele veranderingen in het sociale domein en de toenemende aandacht voor de maatschappelijke betekenis van cultuur.
Daarmee is Lang Leve Kunst en Naoberschap een landelijk voorbeeldproject.
Partners
Attent en de gemeente Doesburg zijn nieuwe partners in het programma. Daar werken zorgorganisaties en andere organisaties samen. De partners zijn Markenheem, Sensire, De Gouden Leeuw, Azora, het Slingelandziekenhuis, Kruiswerk Achterhoek, Sité en de Gruitpoort. De gemeenten Doetinchem, Oude Ijsselstreek, Bronckhorst en Montferland en de provincie Gelderland participeren vanuit het Achterhoekse Cultuur- & Erfggoedpact. De Gruitpoort is initiatiefnemer. Het programma ontvangt onder andere subsidie van het fonds Sluyterman van Loo en het RCOAK.