Vrijdag 15 april is de informatiezuil ‘Turmac’ geplaatst, gecombineerd met informatie over De Kleefse enclaves. De zuil maakt deel uit van de succesvolle samenwerking ‘Beleef de Spannende Geschiedenis van Gelderland’ van het Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen RBT KAN. Op deze manier houdt de gemeente de herinneringen aan deze bijzondere tijden graag levend. De informatiezuil staat bij de ingang van het gemeentehuis aan de Kerkstraat 27.
De Kleefse enclaves
Lange tijd vielen enkele dorpen in de Betuwe, de Ooijpolder en de Liemers (Zevenaar, Duiven, Groessen en Loo) onder Kleefs gezag. Eeuwenlang heeft men deze plaatsen als pionnen over een geografisch schaakbord heen en weer geschoven; van Kleef naar Pruisen, Frankrijk of Nederland en weer terug. Begin 19e eeuw volgden de machtswisselingen elkaar zo snel op dat de Zevenaarse burgemeester Bötterich in de loop van zijn 18-jarig ambt onder drie vlaggen opereerde. Pas in 1816 kwamen de enclaves definitief bij Nederland.
200-jarig jubileum
Op 1 juni wordt met een officieel herdenkingsmoment herdacht dat het 200 jaar geleden is dat de Kleefse enclaves door Pruisen werden overgedragen aan het Koninkrijk der Nederlanden. Dit is de start van Grenzland 2016, 200 jaar verbonden. Onder deze vlag worden een reeks van evenementen en activiteiten georganiseerd die de grensregio op de kaart zet en duurzame verbindingen creëert.
Turmac
Verspreid over Gelderland liggen ook vele opvallende monumenten uit een jonger verleden, het industriële tijdperk. Een van die monumenten is ‘De Turmac’, een begrip in de Liemers. Bij deze sigarettenfabriek uit 1920 werkten Liemerse inwoners. Dankzij de recente verbouwing tot gemeentehuis is het industriële monument behouden en heeft het weer een functionele verbintenis met de Zevenaarse inwoners.
Luisterverhalen
De Kleefse geschiedenis en cultuurhistorie van de vier Gelderse Streken worden door ‘Beleef de Spannende Geschiedenis’ op een bijzondere manier tot leven gebracht. Aan de hand van acht tijdlijnen kun je kennismaken met meer dan 220 locaties, fraai verdeeld over de provincie Gelderland. Alle informatie in inspiratie is te vinden op www.spannendegeschiedenis.nl. Op panelen op de diverse locaties zijn niet alleen de bijbehorende cultuurhistorische verhalen te lezen. Middels een QR-code kan men via de mobiele telefoon genieten van luisterverhalen op de website www.spgs.nl.