dinsdag, december 3, 2024
No menu items!
Liemers Actueel is vernieuwd
HomeNieuws uit de regioCultuurMaak met uw Liemerse activiteit kans op een financiële bijdrage!

Maak met uw Liemerse activiteit kans op een financiële bijdrage!

Heeft u ideeën of plannen voor een culturele of historische activiteit in de Liemers in 2016? Meld uw idee dan snel aan en maak kans op een financiële bijdrage. Kijk voor de voorwaarden en criteria op www.levenindeliemers.nl/doe-mee.

Leven in de Liemers

De stimuleringsbijdrage voor activiteiten in de Liemers is een onderdeel van het project Leven in de Liemers. Leven in de Liemers wil het verhaal van de Liemers delen. Dit gebeurt onder andere met de canon van de Liemers. Een canon is een overzicht van hoogtepunten uit de geschiedenis in verhalen. Deze verhalen komen op de website www.levenindeliemers.nl en vormen de inspiratie voor een levendig activiteitenprogramma in 2016.

Maak kans!

Activiteiten die aansluiten op de Liemerse canon maken kans op een financiële bijdrage. Voorwaarde is dat de activiteit plaatsvindt of opgeleverd wordt voor 31 december 2016. Indienen van projectvoorstellen kan tot 1 maart 2016 via info@levenindeliemers.nl. Heeft u een idee? En wilt u even overleggen? Neem contact op met Bibi Bodegom (Erfgoed Gelderland) 06 107 46 903 of Karin Degen (Liemers Museum Zevenaar) 06 520 68 108.

Betrokken partners

Leven in de Liemers wordt uitgevoerd door Erfgoed Gelderland in opdracht van de gemeenten Duiven, Westervoort en Zevenaar, binnen de regeling Cultuur- en Erfgoedpact van de Provincie Gelderland. Erfgoed Gelderland en het Liemers Museum bekleden het projectteam. Het Historisch Verband en Streekarchivariaat Liemers & Doesburg vormen samen met Erfgoed Gelderland en Liemers Museum de canonredactie.

 

Foto: Carnavalsoptocht s Heerenberg 1956. Bron: Liemers Museum Zevenaar.

 

OOK INTERESSANT?

2 REACTIES

  1. Op 22 en 23 april speelt theatergroep UIT het koningsdrama Marianne, een voorstelling voor het hele gezin. Aanvang 19.00 uur in het Musiater. Een leuk item, zeker gezien het feit dat de Liemers in 2016 200 jaar bij Nederland hoort. We willen het ook spelen op kasteel Halsaf te Babberich.

  2. via onze dochter uit Oss, die in Zutphen werkt werd ik op de uitgave van het boek over de Liemers gewezen.
    Zelf woon ik sinds 1971 in Oss mar kom nog altijd in Oud-Zevenaar.
    Ik heb nog niet zo lang geleden op tv. een documentaire over de Liemers gezien (o.a. over schutterijen en iets over de grenzen tussen Duitsland en Nederland, was ook interessant. o.a. waarom Elten ooit een stuk Duitsland is geweest.
    Maar…..ik las ets over de processie o.a. vanuit Groessen naar Oud-Zevenaar waar de bedevaarten uit Groessen, Zevenaar, Babberich (ik begreep van mijn moeder heel vroeger ook uit Lobith) te voet en al biddend naar toe kwamen.
    Er werd altijd een grote kaars meegedragen die dan bij Maria geplaatst werd.
    Er waren twee cafés bij de kerk en wij woonden tot 1951 in het huis aan de dijk naar Babberich, net naast het café.
    Dat heeft mijn moeder geweten, want…
    er liep ook altijd familie mee en die….gingen niet naar een café voor de koffie of thee, nee…..die kwamen met de hele familie en kennissen van even bij Hent en Dien Verhoeven binnen, niet alleen voor de koffie maar vooral ook om te plassen. Dit vond mijn moeder nooit erg leuk maar…het gebeurde elk jaar weer drie weekends na elkaar.
    Ik hoor haar nog zeggen….wij verdienen hier ook aflaten mee.
    Wij hadden een gewone wc of plee? zonder water en iedereen had lang opgehouden dus……moesten er vooraf door ons kranten geknipt worden.
    Ik was nog klein maar weet dit nog wel.

    In Groessen, hadden wij ook familie of kennissen nl. de Familie Koning uit de Helhoek. (Dorus ome en Drikkus ome. Dorusome was getrouwd (twee keer???) en kreeg zo heel heel veel kinderen.
    De oudste dochter (tante Trees, die geen tijd had om te trouwen) heeft altijd voor haar jongere broers en zussen gezorgd.
    Zij was een echte dame in onze ogen.
    Haar zus, Tante Leen noemden wij haar, trouwde met een Thé Verweij? en ging als een van de eerste boerenfamilies naar de Noordoostpolder wonen.
    Later heeft Unilever hun boererderij en grond gekocht.

    Wij zijn later naar de Sleeg verhuisd in Oud-Zevenaar.
    Ik ben ook in 1944 geboren en heb op de MULO in Zevenaar gezeten.
    Daar zaten ook kinderen uit Groessen .
    Bij mij in de klas zat dacht ik een Annie Staring? Ook weet ik dat bij mijn broer Jan, een jaar ouder, Dini? van Groningen uit Groessen zat.
    Zij was op de e.o.a. manier verre familie.

    Ik ga beslist proberen dit boek te vinden en vond het gewoon heel leuk even weer terug bij toen te zijn geweest

    Groeten
    Anneke ( (op de MULO Annie) Verhoeven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertenties -
 De nieuwe brochure van Kunstwerk! is uit.
 TV beugels of audio beugels kopen? Dat doe je bij de TV beugel Specialist!
 Film brengt een gevoel over

Meest gelezen

Nieuwste reacties