De gemeente Duiven is sinds 1 januari overgestapt op ‘Diftar’, een nieuw afvalbeleid om inwoners te stimuleren hun afval beter te scheiden. Diftar staat voor ‘gedifferentieerde tarieven’ en inzamelen via deze methode houdt in dat burgers een vergoeding betalen voor het restafval die zij aanbieden.
Hoe beter zij hun afval scheiden, hoe minder zij hoeven te betalen. SUEZ – voorheen Sita -heeft veel ervaring met deze vorm van afvalbeheer en gaat de gemeente Duiven hierbij ondersteunen. Daarnaast blijft zij in deze gemeente verantwoordelijk voor de inzameling van papier, groente-, fruit- en tuinafval (GFT) en verpakkingsafval (plastic, metalen en drankenkartons; kortweg PMD).
SUEZ is al een groot aantal jaren verantwoordelijk voor de verwerking van het afval in Duiven. De gemeente is nu overgestapt op de Diftar-methode en SUEZ gaat haar hierbij helpen. Bij dit nieuwe inzamelsysteem draait alles om het hergebruik van grondstoffen. Diftar stimuleert een betere afvalscheiding door aan burgers een financiële prikkel te geven. Zo gaan de inwoners van Duiven voortaan een vergoeding betalen voor de hoeveelheid restafval die ze aanbieden. Wie zijn afval goed scheidt, betaalt minder. Een registratiesysteem legt voor alle 10.628 huishoudens precies vast hoe vaak restafval wordt aangeboden en op basis hiervan wordt een afrekening gemaakt.
Wie afval scheidt, betaalt minder
Uit sorteerproeven blijkt dat ongeveer driekwart van het restafval dat burgers nog weggooien, kan worden gerecycled. Dit afval bestaat namelijk uit herbruikbare grondstoffen. “De overgang naar Diftar betekent weliswaar dat burgers gaan betalen voor het restafval dat zij produceren, maar als zij hun afval goed scheiden, is dit vaak veel voordeliger dan de afvalheffing die zij nu betalen”, vertelt Johan Sikes, teamleider van de gemeente Duiven. “Gemeenten die ervaring hebben met dit systeem, hebben betere prestaties op hergebruik van afval. Diftar zorgt dus voor een betere afvalscheiding en een lagere hoeveelheid restafval en dat past in onze ambitie ons afvalbeleid te verduurzamen.”
“Duiven wil de hoeveelheid restafval beperken en het gescheiden afval inzetten als grondstof voor nieuwe producten. SUEZ helpt de gemeente met de overgang naar dit nieuwe inzamelsysteem, zodat ze op deze manier samen de kringloop kunnen sluiten. Er verandert veel voor de inwoners en om dit succesvol te laten zijn, is een goede samenwerking erg belangrijk. Zo gaan we op de voet volgen hoe deze overgang verloopt en adviseren we de gemeente of de frequenties van de inzameling aangepast moeten worden”, vertelt José Verouden, directeur Overheden van SUEZ Nederland. “Bij de inzameling houden we ook rekening met de situatie in het buitengebied van Duiven, waar veel smalle wegen zijn. Dit doen we door kleine inzamelvoertuigen in te zetten die het milieu minimaal belasten doordat zij op groen gas rijden, lichter en wendbaarder zijn.”
Alle veranderingen op een rij
De komst van het nieuwe inzamelsysteem brengt veranderingen met zich mee voor de inwoners van Duiven. Zo verdwijnt het schot uit de huidige duo-container en gaan deze containers dienst doen voor het GFT-afval. In januari worden daarnaast 9.000 nieuwe containers geplaatst waarin burgers hun restafval kunnen deponeren. PMD-afval (voorheen alleen plastic, vanaf 1 januari 2016 ook blik en drankenkartons) wordt één keer per twee weken in de vertrouwde Plastic Hero-zakken ingezameld. Ook op het gebied van de inzameling van grof vuil en grof tuinafval gaat er het nodige veranderen. Grof vuil wordt sinds 1 januari één keer per maand opgehaald en grof tuinafval tien keer per jaar (niet in de wintermaanden). Beide afvalstromen moeten van tevoren worden aangemeld. Burgers betalen hiervoor een vergoeding aan de gemeente. Voor al het overige afval, zoals gevaarlijk afval of puin, kunnen inwoners terecht bij het Afvalaanbiedstation aan de Ploenstraat 3 in Duiven. Ook hiervoor worden voor verschillende afvalstromen kosten in rekening gebracht.
Aan de inzameling van oud papier verandert niets. Dit doet SUEZ – net als voorheen – samen met vrijwilligers van de verenigingen Remigius, Reflex, Excelsior en Sint Andries. Zij krijgen hiervoor een vergoeding die een welkome aanvulling is voor de clubkas. Glas en textiel kunnen nog steeds gratis worden ingeleverd.