De Volksuniversiteit Zevenaar heeft een drieluik lezingen gepland met als titel De Hoogtepunten van 2000 jaar Indiase cultuur. De lezingen over de kunst- en cultuurgeschiedenis van het Indische subcontinent worden verzorgd door drs. Ben Meulenbeld, voormalig conservator Tropenmuseum in Amsterdam. De lezingen zijn gepland op woensdag 20 en 27 januari en op 3 februari 2016. Het drieluik gaat alleen door bij voldoende aanmeldingen. Via de website van de Volksuniversiteit (www.vuzevenaar.nl) kan iedereen zich aanmelden. Voor meer informatie kunt u bellen of een e-mail sturen (0316-333443 / info@vuzevenaar.nl).
Serie van drie lezingen die gezamenlijk een goed idee geven van de kunst- en cultuurgeschiedenis van het Indisch subcontinent. Maar inschrijven op elk thema afzonderlijk kan ook.
1) Goden en Godinnen kennen en herkennen, iconografie van het hindoeïsme
De lezing is bedoeld om structuur aan te brengen in de ogenschijnlijke wirwar aan hoofden, armen en attributen der goden. Men leert de `Grote Drie’ Brahma, Shiva en Vishnu herkennen, maar ook namen en begrippen als Rama, Krishna en avatar.
2) Hindoe architectuur en sculptuur, mini tempels en mega tempelsteden
Bouwen en beeldhouwen vormen een hechte symbiose in de hindoekunst. Vanaf het moment dat architectuur tot ontwikkeling kwam, maakten stenen beelden en reliëfs er een integraal onderdeel van uit.
3) Miniatuurschilderkunst, verfijning op de vierkante centimeter
Met de komst van moslims rond 1200 ondergaat de schilderkunst een geweldige stimulans: papier wordt geïntroduceerd, en vanaf de 16de eeuw introduceren de Moguls atmosferisch perspectief en incorporeren Europese elementen.
Deze lezingen horen als het ware bij elkaar om zo een compleet beeld te krijgen van 2000 jaar Indiase cultuur, maar de lezingen kunnen ook heel goed apart gevolgd worden.
Wanneer u belangstelling heeft voor dit drieluik of voor een enkele lezing, kunt u zich hiervoor opgeven bij de cursusadministratie (0316-333443) of via onze site http://www.vuzevenaar.nl/lezingen