De conclusie uit het onderzoek van TwynstraGudde is dat een gastheermodel met een
andere gemeente of organisatie onvoldoende soelaas biedt. Bij de gemeenteraadsfracties
leeft daarom de wens om een bestuurskrachtonderzoek uit te laten voeren.
Als kleine gemeentelijke organisatie zoekt Doesburg naar mogelijkheden om minder kwetsbaar te zijn en tegelijkertijd de kwaliteit van de dienstverlening op orde te houden voor haar inwoners. Dit is noodzakelijk omdat er (nog) steeds taken van het rijk naar de gemeente komen.
De gemeente Doesburg onderzoekt mogelijkheden hoe ze met andere gemeenten en
organisaties efficiënt kan samenwerken. Er zijn reeds eerdere interne onderzoeken geweest.
Het laatste onderzoek van TwynstraGudde naar een zogeheten gastheermodel is eind oktober door het college van B&W aangeboden aan de gemeenteraad. De conclusie van dit onderzoek is dat een gastheermodel als eindstation niet succesvol zal zijn.
Na toelichting van deze conclusies stellen de fractievoorzitters voor om de gemeenteraad een werkgroep te laten formeren. Wim Robbertsen licht toe namens de fractievoorzitters: “Als raad staan wij al jaren achter het uitgangspunt dat we een goede, efficiënte, kwalitatieve invulling van dienstverlening willen zien vanuit een bestuurlijk zelfstandig Doesburg. Het is mooi om te zien dat Doesburg in al die jaren steeds Doesburg heeft kunnen blijven, de voordelen van een overheid dichtbij kon benutten en zelfstandig beslissingen kon nemen. Met het gastheermodel hoopten wij dat dit ook in de toekomst het geval zou blijven. De conclusie van het onderzoek van TwynstraGudde leert ons echter wat anders. De raad gaat zich buigen
over wat dit precies betekent en denkt in ieder geval dat een bestuurskrachtonderzoek ons
daar in kan helpen. Een bestuurskrachtonderzoek geeft antwoord op de vraag of raad, college en organisatie nu en in de toekomsten samen op een kwalitatieve manier, efficiënt en effectief dienstbaar kunnen zijn voor de inwoners van onze mooie stad.“