Ieder jaar in juni viert Doesburg haar Hanzefeesten. De banketbakker in de Kerkstraat verkoopt Hanzebrood, Stadsbierhuys de Waag tapt Oerblond Hanzebier. De hele stad staat in het teken van de Hanze. En het is duidelijk: Doesburg is een Hanzestad en wil dat weten ook. Maar wat was die Hanze nou precies? In de Hanzelezing van Stad en Ambt Doesorgh op donderdag 6 juli gaat Job Weststrate in op de vraag wat voor soort organisatie de Hanze nou eigenlijk was en welke plek Doesburg daarin innam. Was het een soort Europese Unie ‘avant la lettre’?
Dr. Job Weststrate (Universiteit Leiden) studeerde Geschiedenis aan de Universiteit Leiden en de Humboldt Universität in Berlijn. Hij promoveerde in 2007 op het proefschrift ‘In het kielzog van moderne markten. Handel en verkeer op de Rijn, Waal en IJssel, ca. 1360-1560’. Dit onderzoek richtte zich op de geschiedenis van handel en commercie in de Rijn-Maasdelta en het Noordzeegebied, met de nadruk op de Hanzehandel. Daarnaast publiceerde Weststrate over regionale identiteitsvorming in Oost-Nederland en het westen van Duitsland in de vroegmoderne periode.
Hanzelezing door Job Weststrate. Donderdag 6 juli, 20.00 uur. Toegang € 6,00. Leden van Stad en Ambt Doesborgh hebben gratis toegang en kunnen zich aanmelden aan de balie van Streekmuseum De Roode Tooren of via telefoonnummer 0313 474265.