In november leest heel Nederland tijdens de campagne Nederland Leest hetzelfde boek. Dit jaar is dat De wandelaar van Adriaan van Dis. Tijdens Nederland Leest krijgen leden van Bibliotheek Montferland én bezoekers het boek cadeau, zolang de voorraad strekt. In dit boek krijgt een Nederlander in Parijs bij een brand een hond in zijn schoot geworpen. Een hond die een andere wereld voor hem opent: die van vluchtelingen, illegalen en zwervers. Het verandert Parijs, het verandert de man: hij wil helpen, goed doen. Maar alles wat hij doet pakt anders uit. Nederland Leest is een campagne van stichting CPNB ter bevordering van het lezen van boeken met ieder jaar een ander thema.
Tentoonstelling “Foute boeken”
Aansluitend op het thema van Nederland Leest is er in Bibliotheek Didam de tentoonstelling Foute Boeken. Het gaat over boeken die in 2021 ‘eigenlijk niet meer kunnen’. Wie leest er nog voor uit Oki en Doki bij de negers? En de politieke propaganda tijdens de Tweede Wereldoorlog werd in grote oplagen verspreid. Deze foute boeken raken actuele thema’s, zoals racisme, seksisme, antisemitisme en de discussie rond Zwarte Piet.
Nederland staat van oudsher bekend als vooruitstrevend, liberaal en tolerant. Verboden worden boeken dan ook zelden. Door een zelfregulerende censuur wordt bepaald dat sommige boeken niet meer horen te verschijnen. In deze tentoonstelling, samengesteld door Huis van het Boek uit Den Haag, wordt via de thema’s politiek, religie en maatschappij inzichtelijk gemaakt hoe en waarom deze boeken in de tijd ontspoorden.
De tentoonstelling is tijdens de openingstijden van de bibliotheek in Didam te bekijken.