maandag, november 25, 2024
No menu items!
Liemers Actueel is vernieuwd
HomeNieuws uit de regioLevenDe Liemers maakt documentaire over operatie ‘Quick Anger’, de vergeten slag om...

De Liemers maakt documentaire over operatie ‘Quick Anger’, de vergeten slag om Arnhem

Liemerse filmmakers Sascha Wensveen en Paul Haans maken samen met de Historische Kring Westervoort een documentaire over de vergeten bevrijding van Arnhem, die via Westervoort in april van 1945 werd ingezet. Maar weinig mensen weten hoe belangrijk Westervoort was voor de bevrijding van Arnhem en vandaaruit West Nederland. Samen met Hans Goedkoop, één van Nederlands meest bekende televisie-historici, wordt dit spannende verhaal nu in beeld gebracht.

Geschiedenis weer zichtbaar en beleefbaar maken met innovatieve technieken, dat is het doel van het project Bakens van het Cultuur- en Erfgoedpact van de Liemers. In dat kader starten deze week de eerste filmopnames voor een nieuwe documentaire over operatie ‘Quick Anger’. De slag die we vergeten zijn. Iedereen kent operatie ‘Market Garden’, de slag bij Arnhem. Die brug te ver. Reddeloos mislukt en duizenden doden. De Tweede Wereldoorlog duurde er een half jaar langer door. Toch is Arnhem alsnog bevrijd, met een slag die wel gelukt is. En daarin speelt Westervoort een prominente rol. Maar wie weet dat eigenlijk nog?

Joop Schuilenburg, voorzitter van de Historische Kring Westervoort vertelt: “Eigenlijk weten maar weinig mensen hoe belangrijk Westervoort was voor de bevrijding van Arnhem en de rest van het nog bezette Nederland. Na de mislukte slag om Arnhem, is dit de plek waar de bevrijding van West Nederland begon! We willen de geschiedenis van deze markante plek aan zoveel mogelijk mensen vertellen, jong en oud. Zodat inwoners en bezoekers van de Liemers de interessante geschiedenis van deze mooie regio beter leren kennen, zodat we samen trots zijn op onze regio.”

Westervoorters Sascha Wensveen en Paul Haans hebben zich samen met de Historische Kring Westervoort ten doel gesteld om het verhaal in beeld te brengen. Sascha en Paul verdiepten zich al eerder in de geschiedenis van de Liemers met hun bekroonde oorlogsfilm Gabriël. Samen met lokale historici en kenners doken zij in het verhaal, werd er bronmateriaal verzameld en een bijzondere presentator aangetrokken, Hans Goedkoop. Sinds 2000 presenteert Hans Goedkoop het wekelijkse geschiedenisprogramma ‘Andere Tijden’ op televisie en de laatste jaren doet hij ook historische documentaireseries als De Gouden Eeuw en De IJzeren Eeuw.

In deze nieuwe documentaire duikt Hans samen met lokale specialist Walter IJbema in de achtergronden van de vergeten bevrijding van Arnhem. Met behulp van oude foto’s, historische film- en geluidsopnames en animaties reconstrueren zij het spannende verhaal. Circa 20.000 soldaten en ruim 3.000 voertuigen werden ingezet bij de bevrijding via Westervoort. Het was één grote file aan voertuigen die uiteindelijk wel 4 dagen zou duren. Er wordt gefilmd op de plekken waar het allemaal gebeurde, bij Fort Westervoort en bij de oversteek. De documentaire kan na afronding van het project op verschillende manieren bekeken worden, oa op locatie via een toepasselijke markering die nog ontwikkeld zal worden. Zo kan iedereen straks de geschiedenis beleven op de plek waar het allemaal gebeurde.

Het project ‘Bakens is een project van het Cultuur- en Erfgoedpact van de Liemers, dat zoveel mogelijk mensen in de Liemers in aanraking wil brengen met het mooie erfgoed, de kunst en cultuur van de regio. In Zevenaar is er vanuit dit project een speur- en spelroute voor gezinnen met kinderen gelanceerd, van de verdwenen burcht van Zevenaar naar Huis Sevenaer. In de gemeente Duiven wordt gewerkt aan het visualiseren van het verdronken dorp Leuffen bij Groessen met behulp van 3D modellen. Het Cultuur- en Erfgoedpact van de Liemers wordt mogelijk gemaakt door bijdragen van de Gemeente Westervoort, Gemeente Duiven, Gemeente Zevenaar en de Provincie Gelderland.

Doorsteek van de Canadezen over de IJssel, de opmars naar Arnhem begint. Fort Westervoort is veroverd op de Duitsers, de Canadezen zijn met amfibievoertuigen de IJssel overgestoken (april 1945). WOII.
Canadese voertuigen op brugweg (april 1945). WOII.
OOK INTERESSANT?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertenties -
 De nieuwe brochure van Kunstwerk! is uit.
 TV beugels of audio beugels kopen? Dat doe je bij de TV beugel Specialist!
 Film brengt een gevoel over

Meest gelezen

Nieuwste reacties