Het prachtige waterrijke, groene en afwisselende landschap van ‘De Liemers‘ wordt anno 2020 in de verre omtrek geroemd. Het is een landschap met rivieren, bossen, grazige weiden en bochtige dijken. Hier stromen de Rijn en de (Oude) IJssel, tussen de stuwwallen van de Veluwe en het Montferland. Dorpen en steden als Bergh, Pannerden, Didam, Wehl, Zevenaar en Lobith ademen de sfeer van de lange en voorname geschiedenis van deze streek. Maar ook voor het recreëren aan het water of de havens in Giesbeek komen mensen van heinde en verre naar de Liemers.
Het huidige Liemerse watersysteem bestaat uit drie verschillende stroomgebieden, Liemers (afwatering via gemaal Liemers in Giesbeek), Bevermeer (afwatering via gemaal Bevermeer in Angerlo) en Oude Rijn (afwatering via gemaal Kandia in Groessen).
De Liemers is gevormd door het water. Heel vroeger door smeltend landijs en de meanderende Rijn. Ook voor de Romeinen, rond het begin van onze jaartelling, was het water van groot belang. Het menselijk ingrijpen in het watersysteem begon in die tijd en vanaf de middeleeuwen ging de mens zich in toenemende mate met het water bemoeien. Er ontstond een innige band tussen het water en de inwoners van de Liemers.
Hier, in de Liemers, wordt het water verdeeld over de rest van Nederland. Bij Spijk komt de Rijn Nederland binnen en wordt geregeld welk aandeel van dat water naar de Waal gaat, welk deel naar de Nederrijn/Lek en welk deel naar de IJssel.
Het landschap van de Liemers zelf is ook ontstaan door de dynamiek van het water en de manier waarop de mens daar mee om ging. Het water had daarbij ook vaak een strategisch belang.
Om het gebied te begrijpen, inzicht te krijgen in het ontstaan, gevoel te krijgen bij de identiteit van het gebied en te ontdekken wat er allemaal speelt, is het heel belangrijk om te kijken naar de betekenis en rol van het water in de wordingsgeschiedenis van de Liemers. Dat is precies wat de onlangs uitgebrachte waterbiografie doet.
De recent uitgebrachte ‘Waterbiografie van de Liemers’ vertelt alle facetten van het water in onze regio. In deze serie delen we met u de verhalen uit de waterbiografie. De waterbiografie is opgesteld in opdracht van Liemers++ en mogelijk gemaakt door de samenwerking tussen het Waterschap Rijn en IJssel, Liemers++ en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE)
Een productie van Buro Noord in samenwerking met Cultuurland Advies en Werkend Landschap Samenstellers: Dennis Worst (Cultuurland Advies) en Peter Hermens (Werkend Landschap)