Wie denkt dat er in Westervoort niet meer gebouwd wordt, moet eens gaan kijken op de hoek Hamersestraat-Rivierweg. Daar verrijst achter het rijksmonument Huis Hamerden het prachtige wijkje ‘Hof van Hamerden’. Recent is het startsein gegeven voor de tweede fase van dit voorlopig laatste nieuwbouwproject in Westervoort.
Hof van Hamerden wordt gerealiseerd door de Van Rouwendaal Groep, een familiebedrijf uit Arnhem dat wordt gerund door de broers Hans en Rob van Rouwendaal. Het bouwproject in Westervoort bestaat uit de restauratie van de voormalige havezate Huis Hamerden, waarvan het oudste gedeelte dateert uit 1612, en de bouw van 23 zeer royale woningen.
Landelijke uitstraling
Het rijksmonument is inmiddels helemaal in oude luister hersteld. Het biedt onderdak aan Brasserie Hugo’s. Het wijkje dat achter Huis Hamerden langzaam maar zeker vorm krijgt, sluit qua stijl en allure naadloos aan op de havezate. De architect heeft gekozen voor een landelijke uitstraling met ‘hooibergwoningen’, ‘schuurwoningen’ en ‘boerderijwoningen’. Op deze manier krijgt de entree van Westervoort voor verkeer vanaf de A12 en vanuit de richting Duiven een enorme opwaardering.
De eerste fase van Hof van Hamerden is bijna afgerond. Alle vijftien hooiberg- en schuurwoningen zijn verkocht en er zijn er al elf opgeleverd. De resterende vier volgen in september. Intussen is begonnen met de tweede fase, die bestaat uit twee blokken van vier boerderijwoningen met een rieten kap. Vijf van de acht woningen zijn nog te koop.
Boerderijwoningen
De boerderijwoningen zijn, met een inhoud van 535 tot 845 kubieke meter en zo’n 200 vierkante meter vloeroppervlak, zeer groot. Hierdoor is er ruimte is voor vijf tot zelfs zeven slaapkamers. De kavels zijn 257 tot 348 vierkante meter. “Dit maakt deze woningen zeer geschikt voor bijvoorbeeld samengestelde gezinnen, mantelzorgers of ondernemers met een bedrijf aan huis”, zegt Hans van Rouwendaal. Daar komt bij dat kopers maximale invloed op de indeling en afwerking hebben. Mits er geen bouwtechnische of vergunningstechnische bezwaren zijn, is eigenlijk alles mogelijk.
Energieneutraal
Heel bijzonder is ook dat de woningen in Hof van Hamerden energieneutraal zijn. Iedere woning heeft een warmtepomp en een aantal zonnepanelen op een veld dat grenst aan het wijkje. Hiermee wordt voorzien in zowel de warmte- als de elektriciteitsbehoefte. De woningen hoeven dus niet te worden aangesloten op het gasnet. In het hele huis wordt vloerverwarming toegepast. De pomp, de zonnepanelen en de vloerverwarming zijn bij de koopprijs inbegrepen. Rob van Rouwendaal: “Het mooie is dat je bij een normaal energieverbruik geen maandelijkse energiekosten hebt. Steeds meer hypotheekverstrekkers houden daar rekening mee bij het bepalen van de hoogte van de hypotheek.”
Natuurgebied in achtertuin
Een ander groot pluspunt is de ligging. Hof van Hamerden ligt niet alleen centraal ten opzichte van allerlei voorzieningen (winkels, scholen, sportaccommodaties etc.), maar ook dicht bij de A12, het treinstation van Westervoort en het centrum van Arnhem. Bovendien grenst Hof van Hamerden aan een uniek natuurgebied, dat eigendom is van Stichting Natuurmonumenten. “De bewoners lopen vanuit hun huis zo de natuur in. Het wijkje zelf is ook groen en daarnaast ruim opgezet en verkeersluw, waardoor het erg kindvriendelijk is”, vertelt Berrit Simon. Zij is makelaar bij GABA.
De open dag moest vanwege de coronacrisis worden afgelast. Een bezoek aan de bouwplaats is wel mogelijk. Het werk is ver genoeg gevorderd om een goede indruk te krijgen. De koopprijs van de boerderijwoningen varieert van 417.500 tot 481.000 euro. Kijk voor meer informatie op hofvanhamerden.nl of vanrouwendaalgroep.nl.
FOTOBIJSCHRIFT: Hans en Rob van Rouwendaal en Berrit Simon op de bouwplaats waar de laatste woningen van Hof van Hamerden worden gerealiseerd (foto: René Nijhuis Fotografie).