Er zijn volop mogelijkheden om universitaire studenten in te zetten bij bedrijven in de Liemers. Bijvoorbeeld in de vorm van onderzoeksstages waarbij studenten theoretische kennis toepassen in de praktijk. Dat blijkt uit onderzoek van Unipartners Nijmegen en Integrand Nijmegen in opdracht van Lindus.
Lindus vroeg beide ‘studentenorganisaties’ onderzoek te doen naar de mogelijkheden om studenten in te zetten binnen Liemerse bedrijven in de maakindustrie en techniek. Voor universitaire studenten liggen er kansen, zo luidt een belangrijke conclusie. Het onderzoek toonde echter ook aan dat dat niet geldt voor zogenaamde ‘meeloopstages’. “Bedrijven zijn voor deze stages op het gebied van administratie en beleid vaak te klein om een meeloop stagiair te kunnen inzetten of begeleiden”, zo concluderen de onderzoekers. “Voor universitaire studenten liggen er wel mogelijkheden. Zij kunnen bijvoorbeeld onderzoek doen op het gebied van marketing, HRM, Rechten, Economie, Milieu, Techniek, Communicatie en Organizational Design and Development.”
Lindus wil met behulp van het onderzoek bedrijven in de Liemers handvatten aanreiken die inzicht verschaffen in de manier waarop universitaire studenten kunnen worden ingezet binnen de organisatie. Om op deze wijze studenten meer te binden aan de regio, waardoor ze in de toekomst hier ook een baan gaan zoeken.
Voor het onderzoek zijn studieadviseurs en studiecoördinatoren van de Radboud Universiteit geïnterviewd, maar ook ‘maakbedrijven’ uit de Liemers mochten aangeven waar zij kansen zagen voor universitaire studenten.
Praktische kennis
De onderzoekers geven aan dat het voor universitaire studenten belangrijk is om met het bedrijfsleven in aanraking te komen tijdens de studie. Het vergroot de kans op een baan doordat zij een netwerk op kunnen bouwen. Daarnaast zorgt het ook voor praktische kennis en studenten kunnen erachter komen of het beroep iets is wat zij in de toekomst ook willen doen.
Uit de interviews blijkt opvallend genoeg dat Liemerse bedrijven op dit moment nauwelijks universitaire studenten inzetten binnen de organisatie. Ook in het verleden zijn er maar enkele universitaire studenten ingezet om bepaalde onderzoeken uit te laten voeren. De redenen waarom nauwelijks universitaire studenten worden ingezet zijn uiteenlopend, maar de voornaamste reden is dat de contacten met de universiteit of universitaire studenten niet tot weinig aanwezig zijn. Alle bedrijven in het onderzoek geven aan dat ze wel werken hbo of mbo studenten. De voornaamste reden hiervoor is dat de contacten met hbo of mbo instellingen beter zijn.
Conclusie van het onderzoek is dat er volop mogelijkheden zijn voor universitaire studenten om binnen bedrijven in de regio de Liemers aan de slag te gaan. De nadruk ligt hier vooral op onderzoeksstages waarbij studenten theoretische kennis toe kunnen passen in de praktijk.
“Het is belangrijk voor regio de Liemers om het contact met de universiteiten te vergroten”, zeggen de onderzoekers. “Dit geldt niet alleen voor de Radboud Universiteit in Nijmegen, maar ook voor meer technische universiteiten zoals in Twente of Wageningen. Bedrijven hebben veelal niet de tijd en energie om de contacten met universiteiten te leggen en kiezen daarom voor bestaande contacten met hbo’s en mbo’s waardoor de gewenste betrokkenheid van universitaire studenten niet wordt gekweekt. Hier is een duidelijke functie weggelegd voor ondernemersvereniging Lindus.”
Bron: magazine DUS, Lindus