maandag, september 2, 2024
No menu items!
Liemers Actueel is vernieuwd
HomeAlgemeenZevenaar aan de slag met duidelijke taal

Zevenaar aan de slag met duidelijke taal

Burgemeester Lucien van Riswijk ondertekende op dinsdag 22 oktober 2019 de Direct Duidelijk-deal. De gemeente Zevenaar belooft hiermee dat zij serieus werk maakt van direct en duidelijk communiceren naar inwoners.

Lucien van Riswijk: ‘Door de ‘Direct Duidelijk Deal’ te ondertekenen, spreken we af dat we als organisatie inspanning leveren om onze teksten te verbeteren. Al onze inwoners hebben recht op een brief die ze kunnen begrijpen. Het is daarom belangrijk dat we lastige onderwerpen zo gemakkelijk mogelijk uitleggen.’

Direct Duidelijk
Voor veel mensen is het taalgebruik van de overheid lastig. Om hier wat aan te doen riepen het Ministerie van BZK, en de Nederlandse Taalunie de campagne ‘Direct Duidelijk’ in het leven. Steeds meer overheidsorganisaties sluiten zich aan bij het doel van deze campagne. Doel is ervoor te zorgen dat iedereen begrijpt wat er in de tekst wordt bedoeld, wat dit betekent voor hun eigen situatie, en wat ze dus kunnen of moeten doen.

 Herschrijven, schrijftraining en coaches
Schrijven in direct duidelijke taal is makkelijker gezegd dan gedaan. Gemeenten hebben ingewikkelde regelgevingen, afkortingen en ‘ambtelijke’ woorden. Daarom  krijgen de medewerkers in Zevenaar hulp door training, schrijftips en goede voorbeelden. Daarnaast krijgt iedere afdeling een schrijfcoach. Deze coach is de vraagbaak voor collega’s om brieven in begrijpelijkere taal te herschrijven. Een projectteam herschrijft de komende tijd minstens 80 (standaard)brieven zodat iedere inwoner begrijpt waar deze brieven over gaan.

 Is het duidelijk?
Of die nieuwe brieven daadwerkelijk duidelijk zijn, vraagt de gemeente aan haar inwoners. Zij ontvangen immers deze brieven. Ook heeft de gemeente het mailadres datkanduidelijker@zevenaar.nl. Inwoners die een brief van de gemeente ontvangen die voor hen niet duidelijk is, kunnen deze mailen naar dit adres. De gemeente gaat vervolgens aan de slag met het verbeteren van deze brief.

OOK INTERESSANT?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertenties -
 De nieuwe brochure van Kunstwerk! is uit.
 TV beugels of audio beugels kopen? Dat doe je bij de TV beugel Specialist!
 Film brengt een gevoel over

Meest gelezen

Nieuwste reacties