maandag, september 2, 2024
No menu items!
Liemers Actueel is vernieuwd
HomeWaarom willen we toch altijd records? 

Waarom willen we toch altijd records? 

Het Guinness book of records kent weer nieuwe versie. Smullen van de gekste stunts die mensen uithalen om in het boek te komen. Het boek is aangevuld met vierduizend nieuwe records. Maar die moeten inmiddels wel verantwoord zijn en niet levensgevaarlijk. 

Zo af en toe is er weer eentje die een record vestigt. Niet in een officiële sportwedstrijd, maar met een zelf gecreëerd ‘kunstje’ waarvan je denkt: waarom? Wel knap! En dan komt iemand zomaar in dat befaamde Guinness World Records boek te staan.

Het gaat vaak om iets wat niemand anders lijkt te kunnen, of iets wat iemand heel lang kan volhouden. Wie kan er 39 minuten drie ballonnen in de lucht houden? Hidde Tangerman kan het en haalde er het Records boek mee.

Het heeft geen zin, maar is wel leuk

Heeft het zin? Welnee, maar leuk is het wel. Zo kan hij ook de meeste eenhandige klapgeluiden maken in een minuut. Het zijn uitdagingen waar een ander misschien zijn schouders bij ophaalt, maar waar iemand een enorme uitdaging in ziet. Die gaat er weken, zo niet maanden voor trainen.

Het boek staat er vol mee. En is in een gemiddelde laptoptas heren niet meer te dragen, zo zwaar. Maar liefst vierduizend uitdagingen zijn toegevoegd aan de nieuwste versie van het boek. In totaal staan er bijna vijftigduizend records in. Van serieuze uitdagingen tot aan dingen waarvan je denkt: hoezo? Als voorbeeld: zoveel mogelijk natte T-shirts over je hoofd aantrekken.

Er zijn mensen die alles er aan doen om in dat boek te komen en verzinnen steeds nieuwe uitdagingen. De Amerikaanse Ashrita Fruman wordt wel Mister Guinness genoemd. Hij heeft 650 records op zijn naam staan. Voorbeeld? Twintig kilometer koprollen. Over zo’n afstand heeft niemand hem dat nog nagedaan.

Een aantal records zijn zoals de meeste tandenstokers in een baard, het langste haar van een puber, 1,75 meter. Het is wachten op het record: zoveel mogelijk crossbody tassen om je lijf hangen. Je kunt het zo gek niet bedenken of het staat in het boek, dat ieder jaar een update krijgen.

Mensen zijn gek op records

Het eerste boek verscheen in 1955. Het begon allemaal met een discussie over welke jachtvogelsoort sneller is: het Schotse sneeuwhoen of de goudplevier. Geen medewerker van de Guinness-brouwerij wist het antwoord.

De zoektocht naar de snelste, beste, grootste, hoogste enzovoorts mondde uit in een heus boek dat aan bleek te slaan. Mensen zijn gek op records. De huidige versies van het boek gaan vooral om menselijke records. Er staan weliswaar serieuze records in, maar zeker ook evenzoveel grappige records. Wikipedia noemt bowlingbalstapelen en natuurlijk het grootste aantal dominostenen in een rij dat ononderbroken achter elkaar omvalt.

Behalve de records staan er ook extremen in het boek, zoals de langste mens op aarde bijvoorbeeld. Inmiddels worden levensbedreigende en gevaarlijke recordpogingen uit het boek geweerd. Ook komen er geen eet- en drinkrecords meer in.

OOK INTERESSANT?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertenties -
 De nieuwe brochure van Kunstwerk! is uit.
 TV beugels of audio beugels kopen? Dat doe je bij de TV beugel Specialist!
 Film brengt een gevoel over

Meest gelezen

Nieuwste reacties