Vijf Liemerse gemeenten werken aan een gezamenlijke economische visie. Met als doel de regionale samenwerking tussen overheid, ondernemers en onderwijs verder te versterken. Het is de bedoeling dat de visie nog dit jaar in concept gereed is.
In de Liemers wordt al jaren gesproken over een Liemerse Economische Visie. Onder de supervisie van de Liemers Economische Raad is er inmiddels een Liemerse Economische Agenda opgesteld. De gezamenlijke visie is een volgende stap. In het gemeentehuis van Zevenaar vond een ‘brainstormbijeenkomst’ plaats die door gastvrouw wethouder Belinda Elfrink van de gemeente Zevenaar werd geopend. De deelnemers aan de bijeenkomst vertegenwoordigden de drie O’s. Belinda Elfrink wees op het voorwerk dat al was verricht, bijvoorbeeld door ondernemersvereniging Lindus door middel van een enquête. “We hebben inmiddels enkele strategische thema’s benoemd die in de Liemerse economische visie worden uitgewerkt”, zei Belinda Elfrink. “Logistiek en maakindustrie, arbeidsmarkt, retail en vrijetijdseconomie.”
Meer bekendheid
Wethouder Martin Som van de gemeente Montferland benadrukte dat de Liemers als gebied meer bekendheid moet krijgen. “Een gezamenlijke visie helpt daarbij en binnen die visie kan iedere gemeente zich profileren op zijn eigen sterke punten. Maar er zijn genoeg gemene delers. Neem werkgelegenheid. Die stopt niet bij gemeentegrenzen.”
Som roemde de ligging van de Liemers. “Langs de Duitse grens, dicht bij havens en binnen een uur zijn we bij een vliegveld. De Liemers ligt dicht bij de rest van de wereld en biedt kansen.”
Som gaf aan dat logistiek en e-commerce erg belangrijk zijn voor dit gebied en binnen de maakindustrie kent de Liemers ‘wereldberoemde bedrijven’. “Daarbij herbergt de Liemers publiekstrekkers in de zogenaamde perifere industrie zoals IKEA en Hornbach en straks de outlet in Zevenaar die veel bezoekers trekken. De Liemers heeft het allemaal en het is de uitdaging dat goed uit te dragen. Een gezamenlijke Liemerse Economische Visie vormt daarvoor de basis.”
Start van proces
Projectleider Matthijs Beute van projectbureau Serveon nam de aanwezigen mee in het traject dat moet leiden tot een economische visie. “Dit is de start van een proces om als ondernemers, overheden en onderwijs nog meer samen te doen. Dat doen we via een interactief proces. We kiezen samen de belangrijke onderwerpen en brengen focus aan. Met een blik op de regio, maar zeker ook naar buiten toe.”
Volgens Beute kent de Liemers enkele centrale ambities. “De Liemers wil een sterkt duurzame economie. Een leefbaar en aantrekkelijk gebied en een efficiente en duurzame samenwerking. Dat zijn de voorwaarden voor een Liemerse Economische Visie.”
Het is volgens hem ook het goede moment om aan de slag te gaan. De cijfers wijzen uit dat de economie aantrekt en het aantal banen in de Liemers stijgt. De sectoren met het meeste aantal banen zijn transport en logistiek, maakindustrie, de medische sector en energie en milieutechnologie.
Matthijs Beute nam met de aanwezigen een sterkte zwakte analyse door. Sterke punten van de Liemers zijn bijvoorbeeld de ligging en bereikbaarheid, de kracht van de logistieke sector en de grootschalige detailhandel. Zwakke punten zijn het openbaar vervoer, het relatief hoge aantal mensen met een lage opleiding en een winkelaanbod dat vooral gericht is op dagelijkse boodschappen. Kansen liggen er volgens Beute in de logistieke sector, vrijetijdseconomie en de goede infrastructuur terwijl de Liemers moet oppassen voor bedreigingen zoals bevolkingskrimp, slechte bereikbaarheid en leegstand in winkelgebieden en kantoren.
Bron: Lindus-magazine DUS, foto: Jacques Kok