Eet-Lokaal | Café Restaurant & Zalen zal in samenwerking met Slagerij Franz Gerritschen op 11 november aanstaande, oude tijden laten herleven door een ‘slachtvisite’ te organiseren.
Vroeger werd er in november geslacht en daarbij hoorde een slachtvisite waarbij de buurt het geslachte varken op de ladder kwam ‘priezen’. Tijdens deze slachtvisite komen tradities, cultuur en culinaire lekkernijen samen in één evenement. Je krijgt uitleg over de anatomie en de diversiteit van mogelijkheden die er zijn voor het gebruik van vlees van een varken. Onder deskundige leiding kun je op informele wijze kennis maken met de oude traditie en een unieke slachtvisite meemaken. Het slachten van het vetgemeste varken was een familie gebeuren en was een onderdeel van het boerenleven.
Om de lange wintermaanden te overleven moest er goed eten op tafel komen. Nadat het varken op de ladder was gehangen, kwamen noabers het vet prijzen onder het genot van een borrel, de zogenaamde slachtvisite. De dagen erna werd het huis geslachte varken verwerkt tot hammen, worsten en andere lekkernij. Worsten werden in de schoorsteen gehangen en zo gerookt. Ook werd er balkenbrij, hoofdkaas, bloed en leverworst gemaakt.
Iedere streek had zo zijn eigen traditie met het toevoegen van kruiden. En recepten werden vaak mondeling overgedragen van ouder op kind, zo kreeg je dan ook de streekeigen smaak. Slager Franz Gerritschen zal uitleg geven en kok Hertzog Olivier geeft een proeverij van heerlijke vleesproducten. Gedurende de middag zal Henk van Aalten in Liemers dialect verhalen vertellen en is er bovendien een rondleiding over het Middeleeuwse Landgoed Huis Sevenaer.
Als afsluiting kan men genieten van een heerlijk 4-gangendiner met als hoofdthema varken. Kijk op de website eet-lokaal.com/agenda voor de diverse mogelijkheden om deel te nemen aan de workshop, proeverij & rondleiding, of een geheel verzorgde middag en avond. Voor meer informatie kunt u ook bellen naar 0316-242409.