Op vrijdag 19 oktober vindt in Zevenaar de feestelijke opening plaats van het Rijnstrangenpad, het tweede Klompenpad in de gemeente Zevenaar. Het Rijnstrangenpad is een rondwandeling van veertien kilometer door het mooie buitengebied van Aerdt, Pannerden en Zevenaar. Wandelen door ruig rivierenlandschap met uiterwaarden en rabatten, over dijken, via twee trekpontjes, langs een gemaal en oude verdedigingswerken. De opening vindt plaats om 13.30 uur in Restaurant Zaal Thoen en Thans, Kerkweg 10 in Zevenaar. Wethouder Belinda Elfrink, Eduard Poodt, grondlegger Gangen door de Strangen en directeur-bestuurder Arjan Vriend van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) verrichten de opening. Na de onthulling van het startpaneel is er gelegenheid tot het wandelen van (een deel) van het Klompenpad. Dus klompen aan, rugzak op en gaan!
Netwerk van Klompenpaden
Het Rijnstrangenpad is de opvolger van het bestaande wandelpad Gangen door de Strangen. De route is opgeknapt, de inrichting is vernieuwd en er is een brochure met informatiepaneel over verschenen. De route is nu onderdeel van een landelijk netwerk van Klompenpaden en wordt gepromoot via een website, Facebook met ruim 5.500 vrienden en is beschikbaar via de gratis Klompenpaden app. Het nieuwe Klompenpad in Zevenaar is het 111de Klompenpad en is naast het Rijnweidepad bij Spijk en Tolkamer het tweede Klompenpad in de gemeente Zevenaar. Onder begeleiding van SLG en in samenwerking met vrijwilligers, de gemeente Zevenaar en grondeigenaren als Staatsbosbeheer, Stichting Twickel, Vereniging Streekbeheer Rijnstrangen, Waterschap Rijn en IJssel is deze route tot stand gekomen. Het Rijnstrangenpad is mede gefinancierd door de gemeente Zevenaar, Provincie Gelderland, SBNL Natuurfonds en de Nationale Postcode Loterij.
Werkgroep
Een nieuwe groep vrijwilligers zet nu de schouders onder het Rijnstrangenpad. Zij gaan de route regelmatig nalopen, schoonhouden en onderhouden. De werkgroep is aangesloten bij SLG en wordt ondersteund met materialen zoals bewegwijzeringsbordjes en gereedschap.
Brochure en app
De brochure met een beschrijving van de route en bezienswaardigheden is o.a. te koop bij het startpunt Restaurant Zaal Thoen en Thans, Gemaal Oude Rijn, VVV’s en TIC’s in de regio. De route is in beide richtingen gemarkeerd met paarse klompjes. Klompenpaden zijn verboden voor honden in verband met verstoring van vee en wild. Dit is met borden aangegeven. Waar de route gebruik maakt van bestaande paden gelden uiteraard de daar heersende regels. Routenavigatie en informatie over landschap en cultuurhistorie is vanaf 19 oktober ook beschikbaar via de Klompenpaden app.
Klompenpaden
Klompenpaden worden ontwikkeld door SLG en Landschap Erfgoed Utrecht in de provincies Gelderland en Utrecht. Samen met de streek worden historische paadjes in ere hersteld en boerenland opengesteld. Wandelaars zijn te gast bij de eigenaren van de landerijen, weilanden en natuurterreinen waar het Klompenpad doorheen loopt. Door het proces met de lokale gemeenschap op te pakken, wordt de leefbaarheid vergroot. Bovendien wordt de lokale economie versterkt door aan te sluiten bij initiatieven als landwinkels, horeca en campings. Kijk voor meer informatie op www.klompenpaden.nl of onze Facebookpagina.