Op donderdag 24 mei organiseerde Lindus, de ondernemersvereniging van de Liemers, weer een Raadsledendiscussie. De naam van deze bijeenkomst dekt niet helemaal de lading. Niet alleen de raadsleden van de vijf Liemerse gemeenten ontvingen een uitnodiging, ook de portefeuillehouders waren van harte welkom. Doel van deze avond is de nieuwe bestuurders bekend te maken met voor ondernemers belangrijke onderwerpen.
Ruim 60 bestuurders en ondernemers waren deze avond bijeen gekomen in Zaal Gieling Groessen. Na de opening door voorzitter Henk Dekker gingen de aanwezigen in kleine groepjes in gesprek over vier thema’s: Circulaire Economie, Arbeidsmarkt en Werkgelegenheid, Infrastructuur en Liemerse samenwerking.
Voorzitter van de tafel Arbeidsmarkt Theo Kampschreur, wethouder in de gemeente Westervoort en voorzitter van het Platform Onderwijs en Arbeidsmarkt, beet het spits af tijdens de terugkoppeling. Algemene conclusie van de discussies aan zijn tafel: scholing draagt bij in het aan het werk krijgen van mensen maar nog belangrijker is het mensen arbeidsfit te krijgen. Hanneke Fraaije, secretaris van Lindus, voegt toe dat in de regio weliswaar grote behoefte is aan jonge hoogopgeleiden, maar ook aan starters op mbo-4 niveau. Zorg voor een (dependance van een) HBO/MBO-4 opleiding in de Liemers. Passende, betaalbare woonruimte voor jongeren creëren is van belang. Smarthubs en platformen als Liemers Werkt! helpen de match tussen studenten en bedrijven in de Liemers makkelijker te maken. Gemeenten zijn bereid hieraan financieel bij te dragen als de ondernemers dat ook doen.
Tjeerd Middelkoop, voorzitter van het Logistiek Innovatiehuis Liemers Achterhoek, en Lindus-bestuurslid Stefan de Jong traden op als tafelvoorzitters voor het thema Infrastructuur. De doortrekking A15/verbreding A12 is een complex bouwproject waar al veel over gesproken is. Het verkeer tot buiten Nederland zal consequenties ondervinden van de werkzaamheden.
Deze avond werden een aantal suggesties genoemd om de overlast te reduceren. Goede communicatie. Slim vaststellen van de volgorde van werkzaamheden. Extra stimuleren van reductie woon-werkverkeer door b.v. financiële prikkels. Afstemming met omliggende gemeenten over hun lokale (ver)bouwplannen om te voorkomen dat alternatieve routes ook opengebroken zijn. Creëren van locaties in de regio waar forensen terecht kunnen voor een overleg zodat ze niet hoeven te reizen.
Een derde thema deze avond was Circulaire economie. Wim Nabbe, Manager van Groene Allianties de Liemers, deed een oproep om de handen ineen te slaan, de uitgestoken hand van Groene Allianties te pakken en samen op weg te gaan naar een circulaire economie in de Liemers. Ondernemers ondersteunden deze oproep en de aanwezig raadsleden gaven aan ambassadeur te willen worden. Nicole Heuff, bestuurslid bij Lindus en zelf ondernemer, vertelt dat realistisch blijven essentieel is. “We beginnen bij het plukken van het laaghangende fruit”.
De Liemerse Samenwerking en The Economic Board werden besproken aan de tafels van wethouder Belinda Elfrink en Wim Bless, adviseur van het bestuur van Lindus. Deelnemers waren unaniem van mening dat het voor een ondernemer niet uit zou moeten maken in welke Liemerse gemeente hij woont. Samenwerking is van belang om niet onder te sneeuwen t.o.v. Arnhem en Nijmegen. Maar samen optrekken geldt niet alleen voor gemeenten, ook voor ondernemers. Ondernemers moeten meer gewezen worden op de consequenties van niet-samenwerken. The Economic Board zet zich in voor economische groei in de regio Ondernemers zijn bereid tijd en energie te investeren om hier aan bij te dragen. Jammer dat de Liemers niet direct vertegenwoordigd is in The Board en dat ze nog weinig van zich laat zien in onze regio.
Een voor alle partijen informatieve avond waarbij na afloop nog geruime tijd nagepraat werd onder het genot van een hapje en een drankje.
Foto: Jacques Kok